10 yıl çalışana erken emeklilik kapıda! 1800 prim günüyle emeklilikte flaş detay
Emekli olmak isteyenlere yönelik dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Malulen emekli olmak için 1.800 gün prim ve ayrıca en az 10 yıl süre sigortalı çalışma şartı bulunmaktadır. Organ ve kemik iliği nakilleri ile görme kaybı için de aylık yardım ödeniyor.
Devlet engelli askerlere, astsubaylara, güvenlik görevlilerine, ailelerine ve terör mağdurlarına primsiz maaş ödemesi sağlarken, hastalık nedeniyle çalışma kapasitesinin yüzde 60'ını kaybetmiş olanların tedavi, iş kazası ve meslek hastalığı yaşaması gibi sonuçlara sahip olanlara da malulen emeklilik hakkı veriyor. Maluliyetten emekli olabilmek için 1.800 gün prim ödemesi ve en az 10 yıl süreli sigortalı çalışma gerekiyor. Organ ve kemik iliği nakilleri ile görme kaybı için de aylık yardım ödeniyor.
Teşhis tarihi itibariyle bir yıl içerisinde başvuran tüm kanser hastaları 18 ay süreyle maluliyet yardımından yararlanabilmektedir. Engellilik yardımları yalnızca Parkinson hastalığı, MS, bazı akıl hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi durumlar için değil, aynı zamanda uyku bozuklukları için de mevcuttur.
Malulen emeklilik işlemlerinde SSK ile Bağ-Kur arasında fark var mı?
Malulıyetin belirlenmesinde sigorta ayrımcılığı yoktur. Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik kurumları ve düzenli sigortalı kişiler için engellilik tespitinde tüm kurumların sağlık mevzuatı dikkate alınmaktadır.
Malulen emeklilik için hangi hastalıklar kapsam altında?
Malulen emeklilikte maaş bağlanılan bazı hastalıklar şunlardır: Kanserin yanı sıra organ nakli, çalışmaya izin vermeyen genetik hastalık, beyin tümörleri, MS, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, demans, epilepsi ve bazı akıl hastalıkları, kalp yetmezliği, mide-bağırsak kanaması, astım KOAH, uyku bozuklukları, zeka geriliği, bipolar bozukluk, AIDS, görme gücü kaybı, retina kanamasına bağlı işitme kaybı, kansızlık, uzuv gibi organ kaybı ve solunum sistemi hastalıkları..
Malulen emekli olamayan bir kişi engellilik hakkıyla emekli olabilir mi?
Malullük ve prim şartıyla emeklilik için zorunlu sigortalılık süresini tamamlayamayan kişiler, maluliyet tespiti yapılarak emekli olabilirler.
Vergi indiriminden faydalanmak için vergi dairesine veya il vergi dairesine engellilik oranı raporuyla birlikte başvuru yapılması gerekmektedir.
Özel bir hastaneden engelliliği doğrulayan sağlık raporu alabilir miyiz?
İl ve Merkezi Sosyal Sigortalar Müdürlükleri tarafından düzenlenen tanıtım belgelerinde adı geçen devlet üniversite hastaneleri ile birlikte Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile askeri hastaneler rapor düzenleme hakkına sahiptir. Böyle bir hastanenin bulunmaması halinde kamu hastanesi de sağlık raporu düzenler. Rapor yönetim kuruluna gönderilir. Kurul engelliliği onaylayabilir veya reddedebilir.
Bakıma muhtaç olanların sigorta süresi ne kadar?
Başkasının bakımına muhtaç olanlar için 10 yıllık sigorta süresi dahil değildir. Ancak en az 1.800 gün prim ödemesi gerekmektedir.
Ekstremitelerde felç, sol veya sağ hemipleji, ruh sağlığı kliniğinde tedavi gerektiren akıl hastalığı, her iki gözde %100 görme kaybı, ciddi beslenme bozuklukları, sık sık solunum cihazına bağımlılık, günlük özerkliğin kaybı, giyinme, beslenme, fonksiyonel hareketlilik gibi günlük yaşam aktiviteleri gibi hastalıklar bu kapsamda değerlendirilir.
Geçici iş göremezlik süresi hastalığa göre değişiklik gösterir mi?
Geçici iş göremezlik durumunda aylık ödeme süreci 12/24 ay arasında değişmektedir. Tüm kanser hastaları, teşhisten bir yıl sonra başvurmaları koşuluyla 18 ay engellilik yardımından yararlanma hakkına sahiptir. Bazı hastalarda tanı konulduktan sonra bu durum 12 ila 24 ay boyunca her ay ortaya çıkabilir. Bu süre lösemi tedavisinde 24 ay iken, kemik iliği nakli yapılan kişilerde 12 aydır.
Maluliyet halinde emeklilik için zorunlu sigorta veya prim ödeme zorunluluğu var mıdır?
Kritik hastalık durumunda maluliyet ödeneği alabilmeniz için 10 yıl sigortalı olmanız ve 1.800 gün prim ödemeniz gerekmektedir. SGK başvuru tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödememiş olanlar sevk edilmeyecektir.
İkramiye gün sayısını borçlanarak tamamlayanlar aynı zamanda emekli maaşı da alabiliyor: Erkekler askerlik döneminde, kadınlar ise doğum sonrası çalışma dışı zamanlarda ve tatil günlerinde maaşsız borç alabiliyor.
Sağlık sorunu yaşayanlar ne yapmalı, emeklilik başvurusunu nereye yapılmalı?
Kazanma kapasitesinin tamamen veya kısmen kaybedilmesi durumunda kalıcı gelir kaybına yol açan fizyolojik risk olarak tanımlanan engellilik durumunda erken emeklilik mümkün olmaktadır. Emeklilik için il veya merkez sosyal güvenlik kurulu yetkili makamlarına başvurabilirsiniz.
Geçici iş göremezlik yardımlarının kalıcı olabilmesi için çalışma kapasitesinin en az %60'ının hastalık nedeniyle kaybedildiğini gösteren sağlık raporu gerekmektedir. Bildirimde bulunmak için sosyal güvenlik merkeziyle iletişime geçin ve onaylı hastanelere sevk talebinde bulunun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.