Altın, yatırımcılar arasında güvenli bir liman olarak tanımlanan kıymetli metallerden en önemlisi olarak kabul ediliyor. Son dönemdeki altın fiyatlarındaki dalgalanmalar ve ekonomik belirsizlikler ise altına olan ilgiyi artırıyor.
Özellikle gram altın ve diğer altın çeşitleri halk arasında büyük bir popülerlik kazanmış durumda. Bu bağlamda, kuyumculardan alınan bir kararla altın fiyatlarının artık internet üzerinden paylaşılması planlanıyor.
İKO'DAN YENİ PROJEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) tarafından geliştirilen bir mobil uygulama, kuyumcular ile tüketiciler arasındaki fiyat tartışmalarına son vermek amacıyla piyasa fiyatlarının takip edilmesini sağlayacak.
İKO Başkanı Mustafa Atayık, altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda belirlendiğini ve kuyumcularda altın takı veya mücevher alım-satım işlemlerinin bu uluslararası piyasa fiyatlarına göre gerçekleştiğini vurguladı.
Kuyum ticareti sahiplerinin, ürünlerini kendi maliyetlerine göre hesaplayarak sattığı ve satışı ancak fiyatlarını bulduğunda gerçekleştirdiği özgür bir ticaret anlayışını destekleyen Atayık, "Tek bir fiyat uygulaması, işin doğasına aykırıdır. Serbest piyasa ve serbest rekabet koşulları geçerlidir ve fiyat listeleri yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Her bölge ve işletme için farklılık gösterebilir. Bu nedenle işlenmiş ve işlenmemiş altının satışında, pek çok kişinin mesleki hesaplamaları bilmediğini ve bu durumun normal olduğunu biliyoruz. İstanbul Kuyumcular Odası olarak, uzun bir süre boyunca çeşitli sorunları çözmek amacıyla başlattığımız bir uygulama ile ilerledik ve İKO Fiyat uygulamasını hem IOS hem de Android telefonlarda kullanılabilir hale getirdik" şeklinde konuştu.
BİMER VE CİMER'E YANSIYAN SORUNLAR MİNİMUMA İNDİ
Atayık, bu uygulamanın hava durumu raporu gibi, tüketicilerin ve kuyumcuların bulundukları noktada geçerli olan serbest piyasa ve serbest rekabet koşullarına uygun olarak belirlenen altın fiyatlarını takip etmelerini sağlayarak sorunların çözülmesine katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, bu sayede daha önce sıkça BİMER ve CİMER'e yansıyan sorunların minimum seviyeye indirildiğini ifade etti.
Atayık, televizyon ekranlarındaki fiyatların bilgi kirliliği yarattığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu durum, toptan has altın fiyatlarının ekranlarda perakende fiyatı gibi sunulmasından kaynaklanıyor. Bu uygulama, sektör esnafının dahi ulaşamayacağı fiyatları tüketicilere yanlış bir şekilde ilettiği için derhal sonlandırılmalıdır. Son günlerde tüketicilerin televizyonlardan aldıkları fiyatlarla kuyumcularla karşı karşıya gelip bu fiyatlar üzerinde ısrar etmeleri, hoş olmayan olaylara yol açmaktadır. Bu sorunun çözümü için yetkililerden, 'İKO Fiyat' uygulamasının serbest piyasa koşullarına uygun bilgilendirme amaçlı fiyatları televizyonlara taşıma zorunluluğunu talep ediyoruz. Televizyonlar ve diğer medya kuruluşlarının, Türkiye'deki serbest piyasa koşullarında oluşan fiyatları yansıtan Kapalıçarşı serbest piyasa rakamlarını, İstanbul Kuyumcular Odası'nın 'İKO Fiyat' uygulamasından alarak kullanmaları, bu sorunu kökten çözecektir."