Belediye Başkanı Cemil Deveci, bölgede yaşanması muhtemel depremler nedeniyle tsunami riskine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Atakum'u doğal afetlere karşı dayanıklı hale getirmek ve ilçede gerekli önleyici tedbirlerin alınıp yaygınlaştırılmasını sağlamak için kurulan Atakum Belediyesi'ne ait Afet Müdürlüğü, toplanma merkezlerini deniz seviyesinden şehrin bazı kısımlarına doğru taşımaya başladı. Çalışmalar tamamlandıktan sonra yeni odak alanlarının haritalardaki konumları kamuoyu ile paylaşılacak.
DENİZ SEVİYESİNDE OLAN TÜM TOPLANMA ALANLARI TAŞINIYOR!
Bölgeyi deprem ve tsunami kaynaklı risklerden daha güvenli hale getirmek için önemli adımlar attıklarını belirten Belediye Başkanı Deveci, "Özellikle merkezler Atakum'un kıyı bölgesinde yoğunlaşıyor ve deniz kenarında oldukları için deniz seviyesinin taşınması gerekiyor. Bu zorunlulukla karşı karşıya kaldığımızda değiştirmeye karar verdik. Bu kapsamda Afet Müdürlüğümüzde çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
"TUSUNAMİ UZAK BİR OLASILIK DEĞİL”
Cemil Deveci, 1943 Ladik depreminin amsun ve çevresinde sismik tehlikenin ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğini belirterek "Bu depremden sonra Ladik Gölü ve Tersakan Nehri oluşmuştur. Tarihsel verilere baktığımızda Karadeniz'de 22 tsunami meydana geldi. 3 Türkiye kıyısı olmak üzere kıyılar. Özellikle 1598 yılında meydana gelen tsunami, Sinop ve Samsun kıyılarında çok sayıda insanın ölümüne neden oldu. Bu veriler Samsun ve özellikle inşaat çalışmalarının en yoğun olduğu Atakum'un 20 kilometrelik sahil şeridi için tsunami riskinin uzak olasılık olmadığını gösteriyor" diye konuştu.
Belediye olarak tüm gmörevlerini görevini yerine getirdiğini belirten Deveci, "Son dönemde yapılan simülasyonlarda 2050 yılına kadar küresel ısınmanın da gerçekleşeceği öngörülüyor. Bunun sonucunda Karadeniz seviyesinin endişe verici seviyelere yükseldiğini gördük. Bu durum tsunami riskini artırabilir. Alınan kararla birlikte afet anında kullanılması amaçlanan toplanma merkezlerinin daha güvenli alanlara taşınması gerekiyor” dedi.