ATAKUM'DA 'ENGELSİZ YAŞAM' PANELİ

Atakum’da 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen panelde engelli bireylerin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı.Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliği ile 3 Aralık Dünya Engelliler...

Atakum’da 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen panelde engelli bireylerin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı.

Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliği ile 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü dolayısıyla Atakum Belediyesi Düğün Salonu’nda panel düzenlendi. Programa Atakum Belediye Başkan Vekili Dilek Çınar, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, Saadet Partisi Atakum İlçe Başkanı Muhittin Sadan, Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde engelli bireylerin yaşadığı sorunlar tüm boyutlarıyla ele alındı. Atakum Belediyesi Yaşam Park Kültür Merkezi öğrencilerinin şarkıları ile eğlenceli anların yaşandığı programda Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala’nın “Engelliler Kongresi’nden” adlı şiiri büyük alkış aldı.

Panelin ardından Atakum Belediyesi Yaşam Park Kültür Merkezi öğrencilerinin resim ve el sanatları çalışmalarından oluşan sergi, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

“TALEPLERİNİZ BİR AYRICALIK DEĞİL”

Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Nadide Döktür, 3 Aralık’ın engelli bireyler için bir farkındalık günü olduğuna dikkat çekerek “Bugün bir bayram veya bir kutlama günü değildir. Bugün engelli arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin problemlerinin çözüm günüdür. Sizlerin istekleri bir ayrıcalık veya lüks değildir. Yerel yönetimlerde engelli kardeşlerimize birtakım düzenlemeler yapılıyor. Fakat bunlar yeterli değil. Sizler kararlı bir şekilde isteklerinizi bilerek topluma rağmen toplum içine giriyorsanız engellilik durumumunuzu minimuma indirmiş oluyorsunuz.” ifadelerine yer verdi.

“HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ”

Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya insanlar için yaşam şartlarının gittikçe zorlaştığına dikkat çekerek “15 Kasım’da dünya nüfusu 8 milyar oldu. Dünyada ve yaşadığımız şehirde insan sayısı, araçlar ve ekonomik yük sürekli artıyor.Yaşamımızı devam ettirmek için daha çok mücadele etmemiz gerekecek. Herkes bir gün birinin yardımına ihtiyaç duyacak. Hepimiz birer engelli adayıyız. O yüzden yılda bir kez değil her zaman engellilerimizi bir araya getirmemiz ve sorunlarını çözmek için uğraşmamız gerekiyor.” diye konuştu.

“ENGELSİZ YAŞAMI HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”

Atakum Belediye Başkan Vekili Dilek Çınar, son derece anlamlı ve özel bir etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü mesajını iletti. Mesajda şu ifadeler yer aldı: “Fırsat verildiğinde engelli bireylerin büyük başarılara imza attıklarına hemen hemen her gün şahit oluyoruz. Her birey potansiyel engelli adayıdır. Bu doğrultuda Atakum Belediyesi olarak sadece bugün değil hergün engelli yurttaşlarımızın haklı mücadelesinde yanlarında olduk. Engelli yurttaşlarımıza yönelik evde destek, işaret dili tercümanlığı ile sportif, kültürel ve istihdam alanlarında birçok çalışmamızı büyüterek devam ediyoruz. Birlikten aldığımız kuvvetle, sevgi ve dayanışma içinde engelsiz yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz.”

“ENGELLİ DEĞİL FARKLI İHTİYAÇLARI OLAN İNSANLARIZ”

Yaşam Koçu Sevda Yıldız moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin konuşmacılarından Avukat Mehmet Yılmaz “Eşitlik Yurttaşlık Temelinde Engellilik” başlıklı sunumunda şöyle konuştu: “Bizim gözümüzde engelli birey, farklı ihtiyaçları olan bireydir. Bizler farklı ihtiyaçları olan bireyleriz. Engelli değiliz. Pozitif ayrımcılık kavramını reddettiğimiz gibi bu kavramı da reddediyoruz. Bir devlette ihtiyacı farklı insanların ihtiyacı karşılanırsa, o devletin insanları mutlu olur. Örneğin 1 milyon TL harcanan binaya 7 bin TL harcanırsa o binayı engelliler için uygun haline getirebilirsiniz. Bu iş para değil; öncelikle gönül işidir.”

ENGELLİ MAAŞLARI ENFLASYONDAN ETKİLENDİ

Uzman Psikolojik Danışman Hasan Tahsin Yazıcı “Engellilerin Sosyal ve Mali Hakları” başlığı altında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Yazıcı, konuşmasında ”2005’te çıkarılan 5378 Sayılı Kanunu’nda engelliler için sosyal ve mali anlamda çok büyük kazanımlar vardır. Evde bakım ücretleri aileleri bir nebze de olsa rahatlatıyor. Engelli maaşları belli oranda artırıldı ama son enflasyon rakamlarından sonra çok zayıf, minimum düzeyde kaldı. Bedensel engelliler, omurilik felçlileri ve tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımızın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ödemeden araç alımı konusunda sıkıntılar var.” cümlelerini kaydetti.

SPORDA ENGEL TANIMADIK

Ayvacık Engelsiz Spor Kulübü Başkanı Mesut Belur “Engelliler ve Spor” konulu sunumunda :“2000’den önce engellilerde spor daha çok etkinlik ve bazı günleri yerine getirmek olarak olarak yapılıyordu. 2000 yılından sonra gerek uluslararası seviyedeki başarılar gerekse Bakanlık tarafından yapılan kanun değişikliği ile beraber bütün engelli sporcular ayrı ayrı spor federasyonları altında toplanmıştır. Bu federasyonların altında çeşitli kulüpler kuruldu. Daha sonra uluslararası seviyede başarılar gelmeye başladıkça amatörden profesyonele geçiş başladı. Son zamanlarda bedensel engellilerde özellikle ampute futbolunda Avrupa’da damga vurduk. Kadın Grubu Görme Engelliler Milli Takımımız Olimpiyat seviyesinde iki kez altın madalya kazandı.Takımın kaptanı Sevda Altınoluk, 2021 yılında BBC tarafından ‘Fark Yaratan Kadınlar’ listesinde ilk ona seçilmiştir.” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri