Bahçenizde tarlanızda görürseniz aman dikkat! Profesör uyardı ölümcül olabilir

Önümüzdeki 15 gün içerisinde bahçelerde ve tarlalarda kendisini göstermeye başlayacak olan ve 'ölüm meleği' meleği' de denilen 'Amanita phalloides' ölümcül mantar türüyle ilgili uzman isim uyarıda bulundu.

Mantar toplama sezonu Karedeniz Bölgesinde mevsimin gelmesiyle birlikte açıldı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkekul Önümüzdeki 15 gün içerisinde bahçelerde ve tarlalarda kendisini göstermeye başlayacak olan ve 'ölüm meleği' meleği' de denilen 'Amanita phalloides' ölümcül mantar türüyle ilgili bölgede bulunana halkı uyarmak amaçlı açıklamalarda bulundu.

YAŞANILAN ÖLÜMLERİN ÇOĞU BU MANTAR YÜZÜNDEN

Önümüzde k 15 gün içerisinde bu mantarları Karadeniz Bölgesinde bulunan arazilerde kendini göstereceğini ve bu mantarı toplayan kişilerin dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Türkekul, “Bu mantar halk arasında ‘ölüm meleği’ olarak biliniyor. Çok tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Bu türe benzeyen başka türler de var. Maalesef bunları ayırt ermesi çok zordur. Birbirlerine çok benzediği için de zararlı olup olmadığını kestiremiyorsunuz. Birbirine çok benzediği için de karıştırılıyor. Bölgemizde ve ülkemizde ölümlerin nedenleri bu mantardan meydana geliyor” diye konuştu. Bölge de bulunan vatandaşların topladıkları mantarlara oldukça dikkat etmesi gerekiyor.

MANTARLAR ONLARI TANIYAN BİRİYLE TOPLANMALI

İçinde bulunduğumuz ilkbahar döneminde mantar toplanmasına başlandığını söyleyen Prof. Dr. Türkekul, “Son yıllarda yazılı ve görsel basında görüyoruz. Maalesef zehirlenmeler ile karşılaşıyoruz. Doğal ortamdan ister istemez mantar toplanıyor. Bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Mantarlar birbirlerine çok benzerler. O kadar benzerler ki, tek yumurta ikizi çocuklar gibidir. Onun için mantarları çok iyi bilen biri ile toplanmalı. Ya da toplanan mantarlar çok iyi bilen bir uzman tarafından gözden geçirilmelidir” dedi.

MANTAR ZEHİRLENMESİ NEDEN OLUR?

Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler; 2 saat ile 6 saat sonra ortaya çıkabilir.

Zehirli mantarın yenmesini izleyen 2 saat sonraki bulgular;

sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terlemedir.

6 saat soma gelişebilen zehirlenme belirtileri; bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek yetersizliğidir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir. Sizde mantar yedikten sonra bu belirtileri yaşıyorsanız hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri