Kiralık bir evin satışı, yeni sorunları beraberinde getirebilir. İçerisinde kiracı bulunan bir evin satılması durumunda, yeni ev sahibi belirli kurallar çerçevesinde kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip olurken, kiracı da yapmış olduğu masrafları yeni ev sahibinden talep edebilir.
Kira sözleşmesi, ev satışıyla sona ermez. Eğer satılan evde devam eden bir kira sözleşmesi varsa, kira sözleşmesinin ev sahibi tarafı değişir. Yani, yeni ev sahibi sadece evi satın almış olmaz, aynı zamanda kira sözleşmesini de devralır. Kiracının mevcut hakları devam ederken, yeni ev sahibinin yeni bir kira sözleşmesi yapma hakkı bulunmaz.
O Masraflar İçin Ödeme Talep Edilebilir
Kiracı, evde kendi kararıyla bazı tadilatlar yapmış ve bu masrafları cebinden ödemişse, evin satılması durumunda bu masrafları talep edebilir. Kiracılar kaldıkları süre boyunca evler içerisinde tadilat bakım ve güzelleştirmek için yeni düzenlemeler yapmış olabilir. Bu düzenlemeler için artık ödeme alınabilecek. Ancak, yeni ev sahibini böyle bir ödeme yapmaya zorlayacak yasal bir durum bulunmamaktadır. Kiracının eve yaptığı masraflar, yeni ev sahibini ilgilendirmez.
Mahkemeye Başvuru Yapılabiliyor
Kiracı, satılan evde yapmış olduğu masrafları eski ev sahibinden talep etmelidir. Hatta kiracının yapmış olduğu tadilatlar, evin değerini artırmış olabilir ve ev sahibi böylece evi olması gerekenden daha yüksek bir fiyatla satmış olabilir. Bu durumda, eski ev sahibinden kiracının değer artışı tazminatı talep etme hakkı vardır. Ancak, ev sahibi bu tazminatı ödemek istemezse, yasal süreç başlatılabilir ve bu durumda mahkeme kararıyla ev sahibi kiracıya zorunlu olarak ödeme yapmak durumunda kalabilir. Dolayısıyla, tarafların anlaşması genellikle daha az maliyetli bir çözüm olabilir.