Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar yasasının çıkmasından sonra yasadan faydalanamayanlara yeni haberler gündeme düşmeye devam ediyor. Buna göre ise EYT yasası uzun yıllar süren bekleyişlerin hemen ardında geçtiğimiz aylarda kabul edilirken Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişi olan milyonlarca kişinin de yasa kapsamında emeklilik dilekçelerini teslim etmeye devam ettiğini belirtmek gerekiyor. Bu süreçte de kademeli primin getirilmesi ile beraber bazı vatandaşlar da mağdur oldu. Özellikle bu dönemde Bağ-Kur'luların prim gün sayılarının 9000 olmasına isyan edilirken EYT kapsamına da girmeyenler için müjdeli haberler gelmeye devam ediyor.
YENİ EMEKLİLİK REFORMU GELİYOR
EYT yasasından emekli olamayan milyonlara seçim öncesi yeni haberler geldi. Yeni emeklilik reformu gelirken bu süreçte yasa ile birlikte milyonlarca kişiye de erken emeklilik hakkının getirilmesi bekleniyor. Düzenleme ile geçtiğimiz aylarda TBMM'ye gelmiş ve kısa süre de kabul edildiği belirtilirken hemen sonrasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girmişti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT ile emekli olamayanlara da müjdeyi verdi. Yeni emeklilik reformu yolda. Yeni gelecek düzenleme de 1800 ve 3600 günle erken emeklilik kapılarının sonuna kadar açılması bekleniyor.
YASA OLMADAN EMEKLİLİK
Ülke geneli bu süreçte milyonlarca kişinin EYT yasası sayesinde de yaş şartı olmadan emeklilik hakkı elde ettiği belirtilirken bu süreçte kademeli olarak prime takılanların da yasa düzenlemesini beklemeye başladığı belirtildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni prim reformu ile ilgili detayları canlı yayında duyurdu. Bu yasa kapsamına göre de 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olacak kişilere yaş indirimi gelecek. Buna göre 40 42 43 ve 44 yaşında emeklilik hakkının 4a, 4b ve 4c'li olan herkese geleceği ifade edildi.
KISMİ EMEKLİ ŞARTLARI!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yapmış olduğu açıklama ile emeklilik reformuna dair de detayları araştırılıyor. Yapılan açıklamalar doğrultusunda kısmi emeklilikte 15 yıl prim sayısını tamamlamak ve 1999 yılı öncesi sigortalı olmak gerekecek.
Bu şartlara uygun olan kadınlar 50 ve erkekler de 55 yaşında emekli olabilecek. Emekli olmak isteyen milyonlarca kişi de vatandaşların dikkat etmesi gereken en önemli iki nokta erken emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun arşiv kayıtlarına bakılması gerektiği oldu. Daha öncesinde sigorta yapılmadan çalışmaları var ise 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde de SGK müracaat ederek kayıtların incelenmesi isteniyor.
Girişi yapılan ve primi ödenmeyen kişiler 4 aylık dönemi tespit ederek bordrolarında ödeyebiliyor ve böylece erken emeklilik hakkını elde edebiliyor.
Haber1965.com