Türkiye'de 2018 seçimleri sonrasında dolar TL paritesinde sert ataklar giderek vites yükseltirken ülke ekonomisi de 2021 yılı son çeyreğinde içinden çıkılması bir hayli güç kur krizi ile karşı karşıya kaldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından AK Parti güdümünde para politikaları üretmeye devam ederken yaşanan krize de karşı hazırlıksız yakalanılırken; son çare olarak da Kur Korumalı Mevduat (KKM) adı verilen uygulama hayata geçerek kur belirli bir dengede tutulmuştu.
KKM'DEN ÇIKMAK KISA VADEDE ZOR
Ülke genelinde varlık sahipleri normal şartlarda döviz hesaplarında tutacak oldukları birikimlerini KKM hesaplarına yönlendirerek kurt artışlarına karşı koruma sağlarken bankaların da faiz ve prim imkanlarından da istifade edebildiği belirtildi.
Ekonomistlere göre de bu süreçte dolar TL paritesini düşürmeyi başarmış olmalarına da rağmen sürdürülebilir olmayan KKM uygulaması sonrasında da son dönemlerde ekonomi yönetimini de çıkılmaz bir girdaba sokmuş durumda.
Haziran ayı sonrasında seçim ekonomisini yürüten AK Parti hükümet kanadı da ekonomide ki yapısal pek çok sorunu seçim sonrasına ötelerken; baskılanan kur dengesi de son günlerde artış yaşayarak yükseliş göstermeye devam ediyor. Seçim öncesi ise kur artışının engellenmesi adına TCMB tarafından alınan kararlar ile birlikte kısıtlama kararı dışında KKM'de yer alan büyümeyi de artırarak geçici bir döviz durdurma operasyonu yürütülmüştü.
KKM'DE Kİ MEVDUAT REKOR KIRDI
Gündemde yer alan habere göre; KKM havuzunda bulunan toplam mevduat rekor üstüne rekor kırdı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) paylaştığı verilere göre 26 Mayıs itibariyle 2 trilyon 498 milyon 727 bin liraya ulaştı.
Ekonomistler de bu süreçte yeni Kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak da Mehmet Şimşek'in ekonominin dümenine geçirirken; rasyonel politikalara dönüş yaşanacağının belirtilmesinin yanı sıra da KKM'nin de sürdürülemez oluşuna dikkat çekerken uygulamalara da aniden son vermenin dövizi alt üst edeceğinden bahsediyor.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) havuzunda da biriken ücretlerin büyüklüğü dikkate alınırken bu kaynağın da yeniden dövize yönelmesi son dönemde baskılanan kurun da serbest bırakılması sebebiyle yaşanan yükselişleri daha da ivmelendirecek.
Haber1965.com