Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından "Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022" başlıklı raporu yayımlandı. Resmi rakamlara göre Türkiye 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke oldu. Bir diğer yandan raporda tüm mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin 6,5 milyon ile Suriye, 5,7 milyon ile Ukrayna ve 5,7 milyon ile Afganistan'dan olduğunun altı çizildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) "Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğitimler 2022" başlıklı raporuna göre raporda geçtiğimiz sene 2021 sonuna göre yaklaşık 19 milyon artan zorla yerinden edilenlerin sayısının 108,4 milyona yükseldiği belirtildi. Belirtilen rakama göre 62,5 milyonu ülke içinde yerinden edilenleri, 35,3 milyonu mültecileri, 5,4 milyonu sığınmacıları, 5,2 milyonu da uluslararası korumaya ihtiyaç duyan bireyleri temsil ettiği açıklandı.
TÜRKİYE İLK SIRADA YER ALIYOR!
Raporda yer alan bir diğer bilgiye göre Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğu açıklandı. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti. Ayrıca ulusal nüfusa göre Aruba Adası (nüfusunun 6'da 1) ve Lübnan'ın (nüfusunun 7'de 1'i) en fazla sayıda mülteciye ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer insanlara ev sahipliği yaptığı öğrenildi.
2022 yılında 2,6 milyon sığınma başvurusu yapılırken, ABD'nin 730 bin 400 kişiyle en fazla başvuru alan ülke olduğu görüldü. ABD'yi 217 bin 800 ile Almanya takip ederken, Costa Rika, İspanya ve Meksika'nın bu alanda ilk 5'te olduğu belirtildi.
Görüşlerini belirten BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Bu rakamlar bize bazı insanların çatışmaya girmek için çok hızlı ve çözüm bulmak için çok yavaş olduğunu gösteriyor. Sonuç, evlerinden zorla koparılan milyonlarca kişinin her biri için yıkım, yerinden edilme ve ıstıraptır." dedi.