Dijital dönüşümün sunduğu avantajlar arasında özellikle hukuk alanında yaşanan gelişmeler öne çıkıyor. Bu alandaki en dikkat çekici yeniliklerden biri ise "e-haciz" uygulaması.
E-haciz, bireylerin ve kurumların hesaplarına dijital olarak uygulanan bir haciz işlemidir. Fakat e-haciz uygulamasının detaylarına gelmeden önce e-haciz yönteminin ne olduğunu ve nasıl işlediğini anlamak önemlidir. Konu hakkında bilgisi olmayan bir çok kişiler ise internet üzerinden ''e haciz nedir, nasıl kullanılır?'' gibi soruların cevabını araştırıyor.
E-HACİZ NEDİR?
E-haciz, borçlar nedeniyle yaşanan yasal takip sürecinde kullanılan bir elektronik icra yöntemidir. Bahsi geçen yöntemle devlete, devlet kurumlarına, şirketlere veya bireylere olan borçlarınız icra takip süreci kapsamında e-haciz yoluyla tahsil edilebilir.
E-HACİZ İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞİR?
İşlem hesabınızda yeterli miktarda para bulunduğunda gerçekleşir. Eski dönemde haciz işlemleri için evlere veya iş yerlerine icra ekipleri gelirken e-haciz sürecinde alacaklı tarafından başlatılan icra takibi doğrudan elektronik ortamda gerçekleşir. Böylece icra dairesine başvurunun hızlıca yapılmasıyla hesaplara e-haciz uygulanabilir.
E-HACİZ NELERE UYGULANIR
E-haciz yöntemi ile banka hesaplarından, motorlu taşıtlardan ve gayrimenkullerden oluşan her türlü mal varlığına elektronik olarak haciz uygulanabilir. Süreç dijital platformlar üzerinden takip edilir ve borçlu kişinin ya da mal varlığının tespiti elektronik yollarla yapılır.
E-haciz'in temel amacı, icra takip sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmaktır.
"e-haciz sorgulama" işlemi, borçluların durumlarını kontrol etmelerine yardımcı olur. Borçlular, e-haciz uygulaması üzerinden isimlerine açılmış haciz dosyası olup olmadığını sorgulayabilirler.