Türkiye’de emeklilik sistemi oldukça büyük bir risk içerisine girdi. Emeklilerin sayısının 16,2 milyonu bulması ve bunun giderek artacak olması ile SGK’nın bütçesinin sürdürülebilir olması alarm vermeye başladı.
Bunun üzerine SGK uzun bir süredir yaptığı ve geliştirdiği denetim mekanizmasını devreye soktu. Kanuna ve mevzuata aykırı olarak SGK’dan maaş alanlar tespit edilerek yasal işlem yapılmaya başlandı.
YENİ SİSTEM GELİŞTİRİLDİ!
SGK her ay milyonlarca kişiye emekli maaşı ödüyor. Maaşların büyük bir kısmı kanunlara ve mevzuata uygun bir şekilde emeklilik hakkı kazanan vatandaşlara ödeniyor. Ancak sistemi bir şekilde suistimal ederek emekli maaşı alan kişilerin olduğu da biliniyor. Bu kişilere karşı yapay zeka destekli bir denetim sistemi geliştirildi.
Bu sistemde SGK herhangi bir aykırı şekilde emeklilik hakkı elde edenleri artık çok daha kolay tespit edebiliyor. SGK’nın yeni denetim sisteminde şüpheli emeklilik uyarısı verilen emeklilere karşı ikinci aşamada kurumun müfettişleri devreye giriyor. Sistemin emekliliğinde hata olabileceğine dair uyarı verilen emeklilik dosyaları müfettişler tarafından denetleniyor. Yapılan bu denetimde çok yönlü araştırma yapılarak hak etmediği şekilde emekli olanlar tespit ediliyor. Bu kişiler hakkında da yasal işlem yapılıyor.
KİMLER SİSTEME TAKILIYOR?
SGK’nın emeklilik denetimlerinde kimlerin sisteme takıldıkları da açıklandı. Buna göre çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyor gibi göstererek emekli olanlar, emeklilik dosyalarında memur hatası yapılanlar, gerçekten boşanmadığı halde kağıt üstünde boşanarak anne ve babasından maaş alanlar, geçmişten prim borcu olmasına rağmen emekli edilenler, sistemsel hata ile şartlarını karşılamamalarına rağmen emekli edilenler sisteme takılıyorlar.
MAAŞLAR KESİLİYOR!
SGK müfettişlerinin dosyalarında kanuna ve mevzuata aykırılık tespit edilen emeklilere çok ciddi yaptırımlar yapılıyor. Bu kişilerin ilk olarak ivedilikle emekli maaşları kesiliyor ve bir daha ödenmiyor. Uygulanan yaptırım bununla da sınırlı kalmıyor.
Geçmişten bugüne kadar ödenen tüm emekli maaşları, emeklilikte faydalanılan sağlık hizmetleri, alınan ilaçların devlet tarafından karşılanan kısmı, ödenen bayram ikramiyeleri bir bütün halinde faiziyle birlikte hesaplanıyor. Ortaya çıkan rakam da vatandaştan talep ediliyor. Bu rakamın 400-500 Bin TL’yi bulabildiği bildirilirken 30 gün içinde ödemeyenlerden icra yoluyla bu para tahsil ediliyor.