Geçtiğimiz günlerde kira sınırlaması hakkında açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "2 temmuz 2024’e kadar kira artış üst sınırı yüzde 25 olarak uygulanacak" de demişti. Tunç, buna ek olarak kira düzenlemesi ve taşınmaz satış sözleşmelerinin artık noterlerde yapılacağını ifade ederken, konuya dair detayları paylaştı.
"HAFTA SONLARINDA DA TAŞINMAZ SATIŞI GERÇEKLEŞMİŞ OLACAK"
Yeni bir döneme geçilmesiyle birlikte taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde yapılacağına dikkat çeken Tunç, hayata geçirilecek bu yeni uygulamaya dair detayları paylaştı. Bakan, yasal düzenlemelerin devam ettiğini ifade etti..
Bu yeni uygulama ile tapu müdürlüklerindeki yoğunluğun azalmasını hedeflediklerini, tapu işlemi olan kişilerin işlem süreçlerini kısa ve hızlı bir şekilde tamamlayacaklarına dikkat çeken Tunç, sözlerine şu şekilde devam etti:
"4 Temmuz'dan itibaren noterlerimizde gayrimenkul satışı, taşınmaz satışı yapılabilecek. Bu önemli. Noterlerimiz, nöbetçi noter uygulamasıyla hafta sonunda da açık oluyorlar. Dolayısıyla taşınmaz satışı, tapu dairelerinde sadece hafta içi yapılabilirken şimdi noterlerde de bu imkan getirildiği için hafta sonlarında da taşınmaz satışı gerçekleşmiş olacak."
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Merak edilen konunun detaylarını anlatan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Noterlerde gayrimenkul satışlarının yapılabilmesine ilişkin düzenleme geçen yasama döneminde Altıncı Yargı Paketi kapsamında zaten açıklanmıştı. Daha önce 1 Ocak’ta başlaması beklenen düzenleme bugün Adalet Bakanı’nın açıklaması ile birlikte 4 Temmuz’da başlayacak.
‘TAPULARDA İŞLEMLER SONA ERMEYECEK’
Düzenleme aslında gayrimenkule dayalı sözleşmelerin tapular dışında noterlerde de yapılabilmesine imkan tanıyor. Tapularda yapılan işlemler sona ermeyecek. Bu işlemler özellikle bazı büyükşehirlerdeki noterlerde olmak üzere tapu işlem yoğunluğunun olduğu bölgelerde vatandaşlar için alternatif bir kanal oluşturabilir.
Zaten mevcut durumda noterlerde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, kat karşılığı inşa sözleşmesi gibi gayrimenkule dayalı bazı sözleşmeler yapılabiliyordu. Bu düzenleme gayrimenkullerin satışına ilişkin yapılacak işlemlerle. Taşınmaz satış sözleşmelerinin noterlerde yapılmasına imkan sağlayacak.
‘VATANDAŞLAR E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURACAK’
Sözleşmelerin düzenlenebilmesi için tapularda nasıl bir randevu sistemi varsa noterlerde de randevu sistemi mevcut. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden Noterler Birliği’nin e-randevu uygulamasından başvuru yapacaklar.
‘YOĞUN YERLERDE BEKLEME SÜRESİNİ AZALTACAK’
Ülkemizde aslında en sağlam kurumlardan bir tanesi Tapu Sicil Müdürlükleri’dir. Bugün artık Tapu Müdürlüğü 176. yılı geride bırakıyor. Bu kadar köklü bir kurumun bu sistemi Noterler Birliği ile paylaşıyor olması vatandaşlar açısından yoğun olan yerlerde bekleme süresini azaltacaktır.
Türkiye'nin kaderinin belirlendiği seçimlerin geride kalmasının ardından hükümet farklı alanlarda yeni çalışmalar için adım atmaya başladı. Vatandaşlar ilerleyen günlerde kendileri için nasıl bir kolaylık sağlanacağını fazlasıyla merak ediyor.