The New York Times’ın konuyla ilgili bahsettiği haberin detaylarına göre, medya kuruluşlarındaki gazetecilere yardımcı olması amacıyla oluşturulan ve geliştirme aşamasında olan bu yeni yapay zeka, ABD’nin en önemli gazetelerinden olan The New York Times, The Washington Post ve The Wall Street Journal gibi şirketlerin sahibi konumunda bulunan News Corp’un yetkililerine sunuldu.
Google'ın “Genesis” adı ile piyasaya sunma hazırlığında olduğu teknolojinin, erişim sağladığı her türden haber kaynağını, güncel verileri haber metni olarak yazabildiği ifade edildi. Google şirketinin “kişisel asistan” formatı ile gazetecilere yardım etmesi amacıyla hizmet sunması için geliştiriyor. Bu tasarlanan yapay zekanın önemli gündem, ekonomi vs. tarzında haberlerin yazımında gazetecilere zaman kazandıracağı düşünülüyor. Peki gerçekleşen sunumda ne sonuçlar alındı?
Google’ın, The New York Times, The Washington Post ve The Wall Street Journal gibi şirketlerin sahibi olan News Corp’un yetkililerine sunduğu yeni yapay zeka teknolojisi henüz bu aşamada iyi sonuç vermemiş gibi duruyor. Öyle ki adı geçen kuruluşların yöneticilerinin açıklamalarında , bu yapay zekayı rahatsız edici bularak “doğru haber yazmak için önemli noktalardan bazılarının göz ardı edildiğini" belirttiler.
Google şirketinin sözcüsü konumunda bulunan Jenn Crider konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Genesis, gazetecilerin haber yazmak ve bunları doğrulamakta sahip oldukları temel rolün yerini almayı amaçlamıyor." ifadelerini kullandı.
Bu durumla ilgili New York City Üniversitesinden Prof. Jeff Jarvis,"Bu teknoloji, olgusal bilgileri güvenilir şekilde sunabiliyorsa, gazeteciler kullanmalıdır." şeklindeki açıklamasıyla bu yeni yapay zekanın hem olumlu hem de olumsuz yönleri olduğunu belirtti.