Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu tarafından yapılan bir araştırma Akdeniz bölgesinde endişe verici bir duruma fazlasıyla dkkat çekti
Mersin, Hatay, Adana ve Antalya gibi şehirler için yeni alarm çalmış durumda. Depremler ve yüksek sıcaklıklar gibi zorlu koşulların ardından bu kez de bahsi geçen şehriler için farklı bir tehlike söz konusu: 15 metre kalınlığındaki sıcak su tabakası.
Küresel ısınmanın yarattığı etkiler bu kez Akdeniz'in derinliklerinde belirgin bir şekilde hissediliyor. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artış deniz ekosistemleri üzerinde potansiyel olarak ciddi sonuçlar doğurabilir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, denizlerimizin soluduğumuz havanın bileşenlerini oluşturduğunu ve atmosferdeki karbondioksiti emme kapasitesinin azaldığını ifade etti.
Bu durumun sadece deniz canlılarını etkilemekle kalmayp aynı zamanda bölgedeki iklimi de etkileyebilir. Zaten endişe edilmesi gereken durumda tam bu noktada meydana geliyor.
AKDENİZ BÖLGESİ’NDE KÜRESEL ISINMA BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR
Akdeniz bölgesinde yerin altında yapılan yeni keşif küresel ısınmanın sadece kutup bölgelerini değil, daha ılıman bölgeleri de nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.
Eğer önlem alınmazsa bu durum bölgedeki deniz ekosistemini ve biyoçeşitliliği tehdit edebilir. Bu yüzden çevre koruma ve sürdürülebilirlik adımlarının yetkili kişi ve kurumlar tarafından hızlı bir şekilde atılması gerekiyor.
Konuyla ilgili resmi bir açıklama kamuoyyuna henüz yapılmadı. Gelişmelerin ne yönde ilerleyeceği ise merak haline geldi.
haber1965.com