28 Mayıs tarihinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turu CHP adına olumlu sonuçlanmadı. Durumlar böyle olunca parti tabanından 'değişim' çağrıları gelemeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, değişim çağrısı yapan kişilerin başında yer aldı.
İmamoğlu, kurultay öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir görüşme gerçekleştirildi. O görüşmenin detayları ise ortaya çıktı.
Gazeteci Fatih Altaylı'nın kendisine yönelttiği soruları samimiyetle cevaplayan Ekrem İmamoğlu şunları ifade etti:
DEĞİŞİM İLE NE KASTEDİYOR?
“Ne gerekiyorsa o. Bugüne kadar denediğimiz yöntemlerle, başarı elde edemediysek eğer, yöntemleri değiştirmemiz gerekiyor. Bunu da partinin ortak aklı ile tespit etmemiz gerekiyor. Ama bunu yapmak için önce durumu anlamamız, kabul etmemiz gerek”
HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ…
“Seçimi kaybettik. Yüzde 48 elbette kötü bir oran değil ama kazanmaya yetmeyen bir oran ve biz seçimi kaybettikten sonra, üstelik de seçim kampanyası süresince bu seçimi kazanmanın Türkiye'nin geleceği açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladıktan sonra seçimi kaybetmemize rağmen hiçbir şey olmamış gibi davranamayız.”
DEĞİŞİMİ KONUŞMALIYIZ
“Seçmenin moralinin ne kadar bozuk ne kadar üzgün ve en önemlisi ne kadar umutsuz olduğunu görmek lazım. Bu hayal kırıklığını tamir etmek bizim görevimiz” diyen İmamoğlu, Fatih Altaylı'nın “Peki bunun yolu lideri değiştirmek mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Benim ağzımdan böyle bir çıkmadı. Ben sadece diyorum ki, hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. 13 Mayıs'taymışız gibi yola devam edemeyiz. Öncelikle oturup konuşmamız, ne yapmamız gerektiğini tespit etmemiz lazım. İl yönetimleri, belediye başkanları, kazanan ve kaybeden vekillerimiz bir araya gelmeli ve bir durum tespiti yapmalıyız. Değişimi burada konuşmalıyız.”
Deneyimli gazetecinin kendisine yönelttiği Genel başkan ile görüştünüz. Bunları ona da anlattınız mı sorusuna ise
İmamoğlu, “Elbette anlattım. Fazlasını anlattım. Sahada gördüklerimi anlattım. Bunu yapmazsak yerel seçimlerin de riske gireceğini söyledim. Söylediğim hiçbir şeye hayır demedi. Olmaz demedi. Haksızsın demedi. Hep onayladı.” cevabını verdi.
İkili arasında geçen diyaloğun geri kalanı ise şu şekilde:
– “Peki, bu değişim neyi kapsamalı sizce?”
“Neyi gerektiriyorsa onu, ne gerekiyorsa onu.”
– “Genel Başkan değişimi de dahil mi buna?”
“Gerekiyorsa o da dahil…”
– “Yerel seçimler öncesi partiyi parti içi mücadeleye sokmak iyi olmaz diyenler var.”
“Değişimin yarın bitmesi gerekmiyor ama bir an önce başlaması gerekiyor. Bu süreç içinde bir takvim belirlenir ve bu takvime göre her şey CHP'ye yakışır şekilde ilerler. Genel Başkan da onurlu bir şekilde süreci o yönetir. Ve sonunda birine el verir.”
– “O biri siz misiniz? Genel Başkan'a böyle bir şey söylediğiniz yazıldı, söylendi.”
“Böyle bir şey ne dedim ne de derim. Ben ‘hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Oturup konuşmalı, değişimi başlatmalıyız, bunu başlatan da genel başkan olmalı' diyorum.”
– “Partililerle, parti yöneticileri, diğer milletvekilleri ile konuşuyor musunuz bunları?”
“Emin olun, ben kimseyi aramıyorum. Ama beni arayanlarla elbette konuşuyorum. Ama kimseyi aramıyorum.”
– “Ama bir belediye başkanı, biraz da sert bir üslupla genel başkana bayrak açtı ve hep sizi öne çıkarıyor.”
“Bu durumdan memnun olduğumu da söyleyemeyeceğim.”
– “Değişimden umutlu musunuz? Kemal Bey parti yönetimini değiştirdi, danışmanlarını yolladı.”
“Söylediğim gibi Sayın Genel Başkan ile yaptığım son görüşme çok olumlu geçti. Bir değişimin önünü açacağını zannediyorum. Bu mesele İmamoğlu'nun ya da başka birinin şahsi meselesi değil. Bu bir toplumsal mesele. Biz gidişattan memnun olmayan geniş bir halk kitlesine yeniden umut vermek zorundayız. Bu hayal kırıklığını yerel seçimlere kadar tamir etmemiz şart.”
CHP'nin yerel seçimlerde nasıl bir yol izleyeceği. Genel Başkan'ın 'değişim' çağrılarına vereceği cevap gerçekleşecek kurultay sonrası netlik kazanmış olacak.
haber1965.com