ABD’nin önde gelen sağlık kuruluşları arasında yer alan Stanford Medicine’da; bilim insanları kanser tedavisinde çığır açacak bir keşfe imza attı. Uzmanlar kanserle savaşma sürecinde mikrop ve bakterileri yeniden tasarlamayı başardı.
Bilim insanları kanserle savaşma amacıyla sürdürmüş oldukları deneylerde cilt yüzeyinde oluşan mikrop ve bakterilerin genomlarını değiştirdi.
Bu değiştirilen mikroplar kanserli farelere verilince tümörlerin dağılmaya başladığı gözlemlendi.
Bahsi geçen bakteri Staphylococcus epidermidis; farelerin postlarından alınarak deney esnasında bağışıklık sistemini uyaran bir protein üretmek üzere değiştirilmiştir.
Deney Cilt Kanseri Üzerinde Büyük Başarı Gösterdi!
Deney esnasında yeniden tasarlanmış bakteriler, fare postuna yavaşça sürülmüş ve agresif metastatik cilt kanseri türlerini öldürdüğü gözlemlenmiştir.
İşlem esnasında rapor edilen bilgilerde herhangi bir iltihaplanma yaşandığı da gözlemlenmemiştir.
Doç. Dr. Michael Fischach’in ifadeleri ise şu şekilde;
“Bu farelerin yan kısımlarında büyümekte olan agresif tümörler bulunuyordu. Bu tümörlere yalnızca bir bakteri sürüntüsü alınıp sürüldü ve bu şekilde bir tedavi uygulandı.”
Bu çalışma antijenlerin cilt kanseri tümörleriyle ilişkili olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hücreler eşleşen bir tümörle karşılaştıklarında hızla çoğalarak kitleyi küçültmeye ve tamamen söndürmeye başladılar.
Fischbach açıklamalarına şu sözlerle devam etti;
"Bu tümörlerin özellikle bakteri uygulanan bölgelerdeki yok oluşunu izlemek hepimiz için heyecan vericiydi. Birebir gözlemlememize rağmen bunun olduğuna inanmamız zaman aldı."