Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçelerdeki arıtma tesisi yatırımlarıyla birlikte SASKİ’nin yıllık enerji tüketim maliyetinin 400 milyon liraya yaklaştığını ifade etti. Başkan Demir, artan enerji maliyetlerine rağmen halka memba kalitesinde su vermek için içme suyu ve atık su arıtma tesisi yatırımlarını tüm hızıyla sürdürdüklerini, su fiyatının ise diğer şehirlere göre pahalı olmadığını söyledi.
İl genelinde kırsal mahallelerinin susuzluğunu gideren Samsun Büyükşehir Belediyesi, sondaj, keson kuyu, içme ve atık su arıtma tesisi inşa çalışmalarını da sürdürüyor. Bir yandan altyapı yatırımlarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da enerji maliyetlerini düşürmeye çalışıyor. Bunun için güneş ve rüzgardan elektrik üretilecek GES ve RES projelerini hayata geçirmek için yoğun çaba harcıyor. Suyun temini ve dağıtımında zor bir coğrafyaya sahip olunmasına rağmen susuzluk mağduriyetlerinin büyük bölümünü gideren Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, susuzluk yaşayan mahallelerin sorunlarını tek tek çözüme kavuşturuyor. Halka memba kalitesinde su vermek için içme suyu ve atık su arıtma tesisi yatırımlarını tüm hızıyla sürdüren SASKİ, yapımı tamamlananları da hizmete alıyor.
SU FİYATI PAHALI DEĞİL
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Su fiyatlarımız, algı operasyonlarının aksine pahalı değil. Kaldı ki, göreve geldiğimiz 2019’tan itibaren suya da zam yapmadık. Sadece bizden önce ayda 4.5 milyon lira SASKİ’yi zarara uğratan indirim kararını iptal ettik. Şu an Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) baz alarak 4 Kasım 2022 tarihi itibariyle güncellenen su birim fiyatına göre Samsun, 30 büyükşehir arasında 15’nci sırada. Yani önümüzde suyu pahalı veren 14 il daha var. Türkiye’de mesken, işyeri, kamu ve sosyal yardım gruplarından tahsil edilen birim fiyatta suyu en pahalı veren il Antalya. En ucuz su da Mardin’de. Su fiyatlarında indirip yapabilmek için enerji maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor. Bununla ilgili de yoğun bir mücadele içerisindeyiz” dedi.
YÜZDE 30’U ATIK SUYA GİDİYOR
Büyükşehir sıralamasında Samsun’daki su fiyatlarını 3 grupta anlatan Başkan Demir, “Alaçam, Atakum, Bafra, Canik, Çarşamba, İlkadım, Kavak, Havza, Tekkeköy ve Yakakent ilçelerini kapsayan birinci grubu baz alırsak şehrimiz 15. sırada. Birim fiyatımız 9.39 TL. Atık su fiyatı 2.82 lira. KDV ve çevre temizlik vergisi dahil toplam 13.21 TL. Mesken başına 20 metreküp su tüketimi karşılığında bakım ve katı atık bedelleri hariç 264.13 TL alıyoruz. İkinci gruptaki Asarcık, Ayvacık, 19 Mayıs, Salıpazarı, Terme’yi baz alırsak şehrimiz, 19. sırada. Burada su birim fiyatımız 7.64 TL, Atık su 2.29 TL. Toplamı vergiler dahil 10.87 TL. Karşılığında ödenen para ise 217.44 TL. 3. gruptaki Ladik ve Vezirköprü’yü baz alırsak da Samsun 26. sıraya geriliyor. Birim fiyat 6.12 TL, atık su 1.84 TL. Toplamı 8.84 TL. Karşılığında ise 176.88 TL ödeniyor. 3 grup da tüketilen suyun yüzde 30’u atık suya gidiyor” diye konuştu.
ENERJİ GİDERİ 400 MİLYON TL
SASKİ’nin enerji tüketimine de değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Demir, “Burada tesislerimiz en büyük paya sahip. Çünkü motorlar ve pompalar sürekli çalışıyor. Yıllık enerji sarfiyatı 101 milyon kilovat. Bunun yüzde 26’sı sondaj ve içme suyu terfi istasyonlarında, yüzde 18’i atık su arıtma tesislerinde, yüzde 17’si içme su arıtma tesislerinde, yüzde 10’u atık su terfi istasyonlarında, yüzde 2’si içme suyu depo aydınlatmada kullanıyor. Yüzde 1’i diğer tüketimlerdir. 2022 yılı toplam enerji maliyetimiz ise 400 milyon TL’ye yaklaştı” ifadelerini kullandı.