Ülkemizde bir çok vatandaş kredi kartı kullanıyor. Kredi kartı kullanıcılarından bankalar, her yıl düzenli olarak kart ücreti alıyor. Ama bu ücreti ödemenin herhangi bir yasal zorunluluğu olmadığı için geçmişe dönük ödemelerinizi geri alabilirsiniz.
Ekonomik dengelerin her gün değişmesiyle birlikte vatandaşlar geçim sıkıntısı yaşıyor. Maddi anlamda zorluk çeken bu kişiler ise çareyi kredi kartı kullanmakta buluyor. Özellikle Koronavirüs salgınından deprem felaketine kadar olan süreçte kredi kartı kullanım oranları bir hayli arttı.
Yükselen enflasyon oranlarına paralel olarak kredi kartlarının limitleri de kullanıcılar tarafında arttırıldı. Kredi kartı kullanmaya başlarken bankalar müşterileri bazı şartlara zorunlu tutuyor. Bunlardan biride yıllık olarak alınan 'kart aidatı' ücreti. Tüketicilerin mahkemeye yaptığı 'kart ücretinin iadesi' başvuruları sonrası emsal kararlar verildi.
KREDİ KARTI AİDAT ÜCRETİ YASAL MI? GERİ ALINIR MI?
Bankalar müşterilerinden 12 aylık kullanım bedeli olarak kart aidatı ücreti alıyorlar. Fakat bunun herhangi bir yasal zorunluluğu yok. Hatta çoğu müşteri bu ücretin yıl sonunda ekstresine yansıtılmasından dolayı fark etmiyor bile.
Konu ile ilgili açıklama yapan Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "2011'de yenilenen Tüketici Kanunu 31/3 maddesinde tüm kartları çıkaran kuruluşlar tüketicilere aidatsız kart sunmasını emretmektedir. Ne var ki tüm kart çıkaran kuruluşlar tüketiciye bu alternatifleri kendiliğinden sunmadıkları gibi ancak şiddetli itiraz durumunda 'İsterseniz size aidatsız kart verebiliriz' yaklaşımını sergiliyorlar, tek yanlı olarak aidat yansıtıyorlar.
Aidatsız kart sunulması yönündeki kanun maddesi, bankaların kendiliğinden kart hamiline aidatsız kart teklif etmesini öngörmektedir. Ancak tüm bankalar tüketicinin talebini almadıkça bunu hatıra bile getirmemektedirler. Vatandaşlar kart aidatı talep eden kuruma itiraz edebilir. Sonuç alamazsa Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmalı. Eğer buradan da sonuç alamazsa 15 gün içerinde Tüketici Mahkemesi'ne itiraz davası açın" şeklinde konuştu.
KART AİDATINA MAHKEME YOLUYLA İTİRAZ EDERSEM NE KADARLIK GERİ ÖDEME ALIRIM?
Ağaoğlu'nun yaptığı açıklamalardan sonra kart aidatı ücretlerinin yasal zorunluluğu olmadığını öğrenen vatandaşlar mahkeme yoluna başvurmayı tercih edebilirler. Başvuru yaptıktan sonra itirazınızın onaylanması durumunda alacağınız geri ödeme tutarı değişkenlik gösterebilir. Fakat özel bankalar kart aidatı ücreti olarak 130 TL ile 280 TL arasından bir ücret alıyorlar. Buna göre 5 yıl için 202,20 TL'den bir hesaplama yapıldığında alacağınız ücret 1001 TL gibi bir rakama tekabül ediyor.