Son günlerde İsveç ve Danimarka'da meydana gelen Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar büyük tepkilere yol açıyor. Bu provokasyonlar nedeniyle 18 Ağustos, 21 Ağustos, 22 Ağustos, 23 Ağustos ve 24 Ağustos tarihlerinde Dışişleri Bakanlığı, Danimarka'nın maslahatgüzarını çağırmıştı.
Artan Kur'an-ı Kerim Saldırıları
İsveç ve Danimarka'da son dönemde Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar artarken, bu tür provokasyonlara göz yumulması eleştiriliyor. Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022'de Paskalya tatilinde İsveç'in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ve başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri gerçekleştirmişti.
Paludan'ın 21 Ocak'ta Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği ve 27 Ocak'ta Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakması büyük tepki çekti. Stockholm'de Salwan Momika adlı kişi, Kurban Bayramı'nın birinci günü olan 28 Haziran'da, polis koruması altında Stockholm Camisi önünde Kur'an-ı Kerim'i ateşe verdi.
Aynı kişi, 20 Temmuz'da İran'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde, 31 Temmuz ve 14 Temmuz'da İsveç parlamentosu önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklar altına aldı. İran asıllı Bahrami Marjan ise Stockholm'ün Angbybadet sahilinde 3 Ağustos'ta polis korumasında Kur'an-ı Kerim'i yaktı.
Bu saldırılar ve provokasyonlar, İsveç ve Danimarka toplumunda büyük rahatsızlık ve tepkilere neden oluyor. Dışişleri Bakanlığı da bu tür eylemlere karşı çıkarak maslahatgüzarları aracılığıyla tepkisini dile getiriyor.