Türkiye'de devlet tarafından vatandaşlara verilen sosyal destek ödemeleri kaldığı yerden devam ediyor. Buna göre ise düşük gelirli ailelere, çocuk, yaşlı ve engellilere de sosyal yardım adı altında birçok ödemeler yapılıyor.
Destek ödemelerinde belirli kriterleri karşılayacak olan kişi ve hanelere verildiği belirtilirken bu kriterlerde ise kişinin gelir düzeyleri, yaş, cinsiyet, çalışma ve sağlık durumu gibi birçok faktörlere göre de ödemelerin farklılık gösterebileceği ifade ediliyor. İşte devlet tarafından da vatandaşlara ödenen sosyal yardım ödemeleri listesi ve şartlarıyla haber1965.com adresinde yer alıyor.
Doğum Yardımı
15.05.2015 tarihi ve sonrasında canlı doğum gerçekleştiren Türk vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine doğum yardımı yapılmaktadır.
Başvuru önceliği annenindir. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı ya da sağ olmaması halinde, başvuru aynı şartları taşıyan baba tarafından yapılır.
- Birinci çocuk için 300 TL
- İkinci çocuk için 400 TL
- Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL
Çoklu Doğum Yardımı
Çoklu doğum ile dünyaya gelen 0-2 yaş aralığında çocukların bulunduğu ihtiyaç sahibi hanelerin beslenme ve öz bakım ihtiyaçlarının desteklenmesine yöneliktir.
Hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (1.833,45 TL) az olan haneler
TC kimlik kartı ile gidenlere 400 TL yardım ödemesi yapılacak.
Asker Çocuğu Yardımı
Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç
sahibi olup babası askerde olan çocuklar için yapılan nakdi yardımlardır.
Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç
sahibi olup babası askerde olan çocuklara destek verilecek.
Kimlik kartı ile giden kişilere her 2 ayda bir 350 TL ödeme yapılacak.
İşe Yönlendirme Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde ikamet edenler arasından; 18-55 yaş arasında olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir olarak değerlendirilerek İŞKUR’a bildirilen sosyal yardım yararlanıcıları
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince 1 yıl içinde; azami 3 defa olmak üzere aylık net asgari ücretin en fazla %10'una kadar yardım verilmektedir.
İşe Başlama Yardımı
3294 sayılı Kanun kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde ikamet edenler arasından; 18-55 yaş arasında olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca çalışabilir olarak değerlendirilerek İŞKUR’a bildirilen ve sosyal güvenceli bir işe yerleşen sosyal yardım yararlanıcıları
Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinde yapılan incelemede, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında işe başlama bilgisi görülen sosyal yardım yararlanıcıları 60 gün içerisinde yararlanabilir.
Brüt asgari ücretin 1/3’ ne karşılık gelen tutar. Aynı yıl içerisinde bir defa yararlanılabilir.
Eğitim Materyali Yardımı
Her eğitim-öğretim yılı başında ve yıl boyunca 3294 sayılı Kanun kapsamında bulunan ihtiyaç sahibi ailelerin ilk ve ortaöğretimde okuyan çocuklarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından kırtasiye, önlük, çanta vb. temel okul ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından ihtiyaca göre belirlenerek Vakıf mali imkanları ile yapılabilmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımları
Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocukların örgün eğitime devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları şartıyla yapılan yardımlardır.
- İlköğretim erkek öğrenci aylık 90 TL, kız öğrenci aylık 100 TL
- Ortaöğretim erkek öğrenci aylık 130 TL, kız öğrenci aylık 150 TL ödeme yapılacak.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Ödemeleri
Sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlar
G0 Prim tutarı 258,84 TL ödeme yapılacak.
Şartlı Sağlık Yardımları (Sağlık ve Gebelik)
Sosyal güvencesi olmayan, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi durumunda bulunan ailelere çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri, anne adaylarının ise hamilelik süresince sağlık kontrolüne gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları şartıyla yapılan yardımlardır.
- Gebelik döneminde aylık 200 TL, çocuk için aylık 100 TL,
- Doğumun Hastanede yapılması halinde bir seferlik 500 TL,
- Şartlı lohusalık için doğumu takip eden ilk 2 ay süresince aylık 300 TL ödeme gerçekleştiriliyor.
Yaşlı Aylığı
Sosyal güvencesi olmayan ve aylık bağlanacak kişinin kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (2022 yılı için 1.833,45-TL) az olan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır.
01.07..2022-31.12.2022 dönemi için 1.536,70-TL ödenirken yeni yılda bu rakamların 3 bin lira olarak ödenmesi bekleniyor.
Engelli Aylığı
Sosyal güvencesi olmayan ve hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden (2022 yılı için 1.833,45-TL) az olan vatandaşlarımıza yapılan yardımlardır.
TC Kimlik Kartı
Sağlık Kurulu Raporu (20.02.2020 tarihi sonrası sağlık kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.
01.07.2022-31.12.2022 dönemi için;
- %40-%69 arası engelli aylığı 1.226,69-TL,
- %70 ve üzeri engelli aylığı 1.840,04-TL ödemesi yapılırken yeni yıl itibariyle 5 bin liradan başlayarak ödemelerin gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Haber1965.com