Türkiye'de emeklilik döneminde alınacak maaşlar, bireylerin çalıştıkları dönemlerde ödedikleri primlere dayanmaktadır. Gelecekte daha yüksek bir emekli maaşı elde etmek isteyenler, çalışma süreleri boyunca ödedikleri primleri düzenli olarak kontrol etmelidir.
Emeklilik öncesi, daha yüksek bir maaş almanın yollarından biri, belirli formülleri göz önünde bulundurmaktır.
YÜKSEK PRİM ÖDEMESİ MAAŞLARI ARTTIRIUYOR!
Emeklilik döneminde yüksek bir maaş elde etmek için günümüzde yatırılan sigorta primi miktarı oldukça önemlidir. Eğer kişi çalıştığı yerde aldığı maaşın altında bir prim ödemesi yapılıyorsa ileride alacağı emekli maaşı da ödenen prim miktarına göre belirlenir ve genellikle düşük olur.
Yüksek prim ödemeler, emekli maaşını doğrudan artırır. Özellikle 2008 sonrası dönemde, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için aylık bağlama oranı, toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanır.
360 günden az süreler orantılı olarak hesaplanır ve aylık bağlama oranı yüzde 90'ı geçemez.
PRİM GÜN SAYISI YÜKSELİRSE...
Ne var ki prim gün sayısının uzun olması tek başına yeterli değildir. Uzun yıllar çalışmak, geliri artırmak için önem teşkil ediyor. bununla birlikte brüt kazancın da yüksek olması gerekmektedir.
200 YILINDA SİSTEM DEĞİŞTİ
2000 yılından sonra uygulanan bir sistemde sigortalının yıllık kazancı güncelleme katsayısı ile aylık bağlama oranının çarpımıylaA hesaplanıyr.
1 Ekim 2008'den sonra ise ortalama aylık kazanç ile aylık bağlama oranının çarpımıyla emekli maaşı hesaplanmaya başlandı.
31 ARALIK 1999 ÖNCESİ DÖNEMİN TAMAMINDA ÇALIŞMAYANLAR BORÇLANMAYA GİDEBİLİR Mİ?
31 Aralık 1999 öncesinde sürekli çalışmayanlar, askerlik, doğum, yurtdışı gibi durumlar için borçlanma yapabilirler. bahsi geçen borçlanma, yüksek tutarlı olarak gerçekleştirilirse emekli maaşını artırabilir.