Merkez Bankası faiz kararı sektörde dalgalanma yarattı! Konut ve araç piyasasına bumerang etkisi

Geçtiğimiz ay Merkez Bankası tarafından açıklanan Haziran ayı faiz kararının araç sektörüne etkisi ile ilgili Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci konuşmuştu.

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan faiz kararının ardından birçok kişi kamuoyu ile paylaşılan faiz kararı sonucunun araç ve konut sektörüne etkisini merak etti. Geçtiğimiz ay Merkez Bankası tarafından açıklanan Haziran ayı faiz kararının araç sektörüne etkisi ile ilgili Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci konuşmuştu.

Emre Özpeynirci geçtiğimiz ay açıklanan Merkez Bankası Haziran faiz kararının otomotiv sektörüne nasıl yansıyacağı ile ilgili olarak ''Ben de ekonomi kadrolarındaki yeni atamalara bağlı olarak otomotiv sektör yetkililerine 'faiz' beklentilerini sordum. Neredeyse tamamının beklentisi artacağı yönünde. Kimi sınırlı kimi biraz daha yüksek artış bekliyor. Ama dövizinin ateşini söndürebilmesi için politika faizinin %20'nin üstüne çıkmasını söyleyen yetkili sayısı çok. Tabi hepsi temkinli olmaya da dikkat ediyor. Sonuçta faiz kararı otomotiv sektörünü doğrudan etkileyecek. Faizler artarsa, zaten yüksek olan reel faizlere etkisi ne olacak, kur ne kadar düşecek? Bunlar da şüphesiz yılın ikinci yarısında sektörün yönünü belirleyecek sorular.'' demişti.

FAİZ KARARI SONRASI PİYASA MERAK EDİLDİ!

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan Temmuz faiz kararının ardından açıklanan kararın otomotiv ve konut sektörünü nasıl etkileyebileceği yönündeki sorular milyonlarca kişi tarafından yeniden araştırılmaya başlandı.

Merkez Bankası tarafından kamuoyu ile Temmuz faiz kararı paylaşılırken faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltilmesine karar verildi. Alınan karar ekonomistlerin tahminin altında kalırken faiz oranının yükselmesinin ardından piyasalarda ne gibi bir dalgalanma yaşanacağı merak konusu oldu.

YÜZDE 17,5 OLARAK GERÇEKLEŞTİ!

Açıklanan Temmuz faiz kararı için Hafize Gaye Erkan (Başkan), Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener gibi kurul üyelerinin de katılmış olduğu toplantının ardından yapılan açıklamada ''Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17,5 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir.

Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.'' ifadeleri kullanıldı. Faiz kararının piyasalar üzerindeki etkisi önümüzdeki günlerde daha da netleşmiş olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri