Bakan Tekin, Malatya'da İtfaiye Dairesi Başkanlığı'ndaki afet bölgesi eğitim-öğretim faaliyetleri değerlendirme toplantısının ardından yaptığı konuşmada, deprem bölgesine önemli bir çalışma harcadıklarını belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da Eylül ayında bütün okullarda eğitim-öğretim faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde başlatılacağını açıkladı.
Tekin, "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen bu durumun kolayca atlatılamayacağını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda deprem bölgesindeki sorunları çözmek için seferberlik ilan ettiklerini vurguladı.
Malatya'da depremden önce 6,177 derslik bulunduğunu hatırlatan Bakan Tekin, şunları söyledi: "Şu anda kullanılamaz durumda olan 855 derslik var, ancak bu durum, bu 855 dersliğin telafisinin yapılmadığı anlamına gelmiyor. Eylül ayında eğitim-öğretim yılı başladığında Milli Eğitim Bakanlığı olarak tüm okullarımızda eğitim-öğretimi sorunsuz bir şekilde başlatacağımızı taahhüt ediyoruz. Hiç kimse endişe etmesin. Hatta bugün planlanan yatırımlar tamamlandığında, ilin toplam derslik sayısı yaklaşık yüzde 15 oranında artmış olacak. Bu da oldukça önemli bir gelişme."
Bakan Tekin, kentteki derslik ihtiyaçlarını karşılamalarının gerektiğini ve atölyeler, laboratuvarlar gibi ekipmanlar da dahil olmak üzere bunun üzerinde çalıştıklarını belirtti. İhale süreçleri tamamlandığında Malatya'nın derslik konusunda sorunu kalmayacağını ifade etti.
"Norm Fazlası Öğretmenlerimiz Bulunuyor"
Öğretmen konusunda da Malatya'nın ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyen Bakan Tekin, "Son atamalarla Malatya'da öğretmen doluluk oranı yüzde 105'e ulaştı. Yani norm fazlası öğretmenlerimiz bulunuyor. Öğretmen sayısı konusunda bir sorunumuz yok. Konaklama ve barınma hizmetleriyle ilgili olarak da tedbirler alıyoruz. Konaklama ihtiyacı olan öğretmenlerimize çelik öğretmen konukevleri gibi hızlı çözümler üretiyoruz. Valiliğimiz konteynerlerle de barınma imkanı sağlamış durumda. Ayrıca Malatya'ya atanan 690 yeni öğretmenimiz için de konaklama ihtiyaçları karşılanacak. Bu genç öğretmenlerimizle hiçbir sorun yaşamadan eğitim-öğretime başlayacaklar." dedi.
Öğrencilerin akademik eksikliklerini ve psikolojik sorunlarını da ele aldıklarını belirten Tekin, ihtiyaç duyan öğrencilere rehberlik faaliyetleri ve psikososyal destek sağlanacağını söyledi. Şu anda taşımalı eğitimin sadece belediye sınırları dışında yapılabildiğini, ancak Vali'nin önerisiyle konteyner kentlerdeki okulların yoğunluğunu azaltmak için taşıma kapsamındaki mesafe aralığının azaltılabileceğini ifade eden Tekin, bu sayede konteyner kentlerdeki öğrencilerin de taşıma hizmetinden faydalanabileceğini belirtti. Ayrıca yaygın eğitim kurumlarının ev kadınlarına yönelik mesleki kurslar açtığını ve psikososyal destek biriminin bir parçası olarak kabul edilebileceğini aktardı. Yapılan açıklamada; "şu anda bölgede açılan yaklaşık dört bin kurs bulunmaktadır. Eksik kurslar talep edildiğinde ise ek kurslar açılacaktır." ifadeleri kullanıldı
Tekin, Bakanlık olarak her ilde bir koordinatör atadıklarını ve bir aile gibi hareket ettiklerini belirterek, "Biz öğretmenlerimizden başlayarak, idari personelimize kadar bir aile havası içinde bu sorunları çözmek için seferber olduk. Allah yardımcımız olsun." şeklinde konuştu.
Bakan Tekin, daha sonra AK Parti Malatya İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti ve İl Başkanı Namık Gören ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.