Milyonlarca emeklinin dikkatine! O tazminat hakkınız yattı, kötü haber geldi

İhbar tazminatı iş akdini fesheden tarafın karşı tarafa ödemek durumunda olduğu bir tazminattır.

Emekli vatandaşlar sık sık tazminatlarla ilgili araştırma yapmaya devam ederken bu defa gündeme ihbar tazminatı geldi. İhbar tazminatını kimlerin alabileceği yönünde araştırmalar yapılmaya devam edilirken ihbar tazminatıyla ilgili detaylar oldukça merak edildi. Peki ihbar tazminatı kimlere verilir? İhbar tazminatı nedir?

EMEKLİLER DİKKAT!

İhbar tazminatı iş akdini fesheden tarafın karşı tarafa ödemek durumunda olduğu bir tazminattır. İhbar tazminatı sadece işverenin işçiye ödediği bir tazminat şeklinde değildir. Öyle ki iş akdinin feshedilmesi durumunda içi işverene ödemek durumunda kalabilmektedir. Emekliye ayrılmayı bekleyen birçok işçinin en çok merak ettiği konulardan birisi de emeklilik gerekçesi ile işten ayrılmaları durumunda ihbar tazminatı alıp alamayacaklarıdır.

İş Kanunu doğrultusunda belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshi öncesi karşı tarafa bildirim zorunluluğu bulunmaktadır. İş akdini fesheden tarafın yapması gereken bildirim süresi belli olmayan durumlarda yapılırken süresi belli olan sözleşmelerde önceden bildirimde bulunulması gerekmiyor.

EMEKLİLİK GEREKÇESİYLE İŞTEN ÇIKANLAR İHBAR TAZMİNATI ÖDER Mİ?

Bildirim yani bir diğer adıyla ihbar kanun doğrultusunda süreleri, işçinin o işyerindeki çalışma süresine göre belirlenmektedir. İşçinin iş yerindeki çalışma süresi 6 aydan az sürmüş ise 2 hafta önceden, işi 6 aydan 1.5 yıla kadar sürmüş ise 4 hafta önceden, 1.5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için 6 hafta önceden ve 3 yıldan fazla sürmüş işçi için de 8 hafta önceden bildirim (ihbar) yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

Kanun doğrultusunda belirlenen sürelerin bireysel veya toplu iş sözleşmesiyle uzatılabilmesi mümkün olurken azaltılması mümkün değildir. Ayrıca kanun doğrultusunda bildirim süresince yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler bildirim süresine karşılık gelen ücret tutarında ihbar tazminatı ödemesi yapmak zorundadır.

Kişiler emeklilik gerekçesi ile işten ayrılmak istiyorsa bu durumda karşı tarafa bildirimde bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır. Deneme süresi içinde işten ayrılanlar, kadın çalışanlar resmi nikâh kıydıktan sonraki bir yıl içinde evlilik gerekçesiyle işten çıkarken, askerlik nedeniyle işten ayrılırken, ya da emeklilik gerekçesiyle işten ayrılan işçilerin bildirimde bulunması gerekmez.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri