Naci Görür olası İstanbul depremide 7 barajın çok riskli olduğunu açıkladı

Jeolog ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Bakırköy Florya'da 'Afete Dayanıklı Şehir 17 Ağustos Anma Programı' paneline katılım sağladı. Naci Görür bu panelde İstanbul'da oluşabilecek deprem için hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakırköy Florya'da 'Afete Dayanıklı Şehir 17 Ağustos Anma Programı' paneli düzenlendi. Panele, Endüstri Mühendisi Prof. Dr. Burcu Balçık, ODTÜ Şehir Planlama Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüseyin Tarık Şengül ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür gibi konuşmacılar da katılım sağladı. Panelde 'Deprem ve İstanbul' konulu sunum yapan Prof. Dr. Naci Görür, gelecekte olası büyük depremlere karşı hazırlıklı olmanın önemini vurguladı.

"1999'dan Bu Yana İstanbul'da İnanılmaz Derecede Depreme Hazırlık Yapıldı"

Prof. Dr. Naci Görür, endişeyle beklenen 'Marmara Depremi' ve 'İstanbul Depremi' hakkında uyarılarda bulunarak; "İstersek sahaya inip İstanbul'u depreme hazırlamaya başlayabiliriz. Zaten ben merak ediyorum. Niye bekliyoruz ki? Sürekli proje, proje, proje, proje, bütün raflar doldu proje. Dünyada en fazla deprem hazırlık projesi yapan Türkiye'dir eminim. Öyle İstanbul bakir bir yer değil. Yani depremle ilgili hazırlığın yapılmadığı yer değil. 1999'dan bu yana gerçekten İstanbul'da inanılmaz derecede depreme hazırlık çalışmaları yapıldı. Ama sonuç daha tam olarak İstanbul depreme hazır değil. Yapılması gerekenlerin yanında daha az. Onun için İstanbul'da sıfır çalışma diye bir şey yok." ifadelerini kullandı.

"14 Tane Barajın 7'si Çok Tehlikeli"

Özellikle İstanbul'da bulunan barajlardan 7 tanesinin depremde risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Görür, atık yönetimi konusunda da ciddi planlamalar yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, gelecekte büyük depremlerin artık oluşmaya başlayacağı döneme girildiğine dikkat çeken Görür; "İSKİ'nin barajlarında ben de hasbelkader görev yaptım. Teknik üniversiteden ekibe de ince sondajlarla çalışma yapıyorduk. 14 tane barajın 7'si çok tehlikeli. Yani bu depremi çıkartır veya çıkartmaz. Ayrıca İstanbul'da en az yüz milyon ton atık çıkar. Atık dediğim olur. Bunun için de asbest de dahil, parlayıcı, patlayıcı, toksin, kimyevi maddelerin hepsi. Bunları şimdiden, uluslararası yöntemlere göre nasıl bertaraf edeceğiz? Nasıl bunları ortadan kaldıracağız? Nasıl geri dönüşüme tabii tutacağınızın planlanması lazım." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Naci Görür'ün uyarıları, deprem riskine karşı alınması gereken tedbirlerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu noktada hükümet tarafından yapılan çalışmaların daha fazla yapılması gerektiği bildiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri