Kazdağı Milli Parkı'nda bu yıl haziran ayında kuruması beklenen, ancak temmuz ayına girilmesine rağmen hala canlılığını koruyan şakayık ve mavi sümbül çiçekleri, ziyaretçiler üzerinde etkileyici bir görüntü oluşturmaya devam ediyor. Şakayık çiçekleri, Kazdağları'nın belirli bölgelerinde bulunurken, beyaz olanı endemik bir türdür ve kırmızı olanı ise koruma altındadır.
Balıkesir Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Fatih Satıl, Türkiye'de 8 farklı şakayık türünün bulunduğunu belirtti. Anadolu'da şakayığın genellikle ayı gülü, beyaz tombak ve gagaç gibi isimlerle anıldığını ifade eden Satıl, "Kazdağı'nda da iki türü bulunur. Birisi kırmızı, diğeri ise beyaz çiçeklidir. Beyaz çiçekli olanı, dünyada yalnızca Kazdağı'nda bulunan önemli bir endemik bitkidir" dedi.
PEONYA OLARAK BİLİMSEL LİTERATÜRE GEÇTİ
Şakayığın mitolojik bir öneme sahip olduğunu da vurgulayan Satıl, antik dönemde Plüton'un Herkül tarafından yaralandığına dair rivayetler olduğunu ve bu tedavinin Çin'den getirilen bir bitkinin kökleriyle yapıldığını belirtti. Bu tedaviyi gerçekleştiren doktorun isminin Peon olduğu söylenir ve bu nedenle bitkinin bilimsel literatüre Peonya olarak geçtiğini ifade etti.
Satıl konuşmasına, “Maalesef bazı insanlar bu bitkiyi bu güzelliğine aldanarak toplamakta veya kökleyerek bahçesine dikmeye çalışmaktadır. Oysa bu bitkiler koruma altında olan bitkilerdir. Milli Parklar tarafından koparma cezası kesilmektedir. Bu bitkileri koparıp kendi bahçenize dikmeye çalışsanız da orada yetişmezler. Çünkü bu bitkiler bin metrenin üzerinde, kara çam ormanların içinde yetişen bitkiler. Bunların doğada kalması lazım. Bu güzellikleri doğada görüp sadece fotoğraflamamız gerekiyor. Kesinlikle koparmamamız lazım.” şeklinde devam etti.
haber1965.com