Baharın habercisi olarak anılan Hıdırellez, Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez'in gelmesiyle birlikte havalar ısınmaya başlar. Her yıl düzenli olarak kutlamaları yapılan bu özel günde bazı dilekler dilenir, dualar okunur ve ritüeller gerçekleştirilir. Etkinliklerle kutlanan Hıdırellez'in bu sene ne zaman kutlanacağı ise şimdiden araştırma konusu oldu. Konuyla ilgili merak edilenleri ve detaylı bilgileri siz okurlarımız için haberimizde yer verdik.
HIDIRELLEZ NEDİR?
Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkan Hıdırellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da her yıl belli tarihlerde kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Türkiye'nin yanı sıra Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde "bayram" olarak değerlendiriliyor.
HIZIR VE İLYAS KİMDİR?
Hızır dünyada kalanların yardımına koşan, İlyas ise denizlerin hakimi olduğuna inanılan peygamberlerdir. Hıdırellez ise Hıdır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak değerlendirilir ve çeşitli kutlamalar yapılarak bayram havasında kutlanır. Bolluk, bereketi simgeleyen kişiler oldukları için onların ayaklarını bastığı her yerin yeşerdiği, temas ettikleri her şeyin bereketlendiği ve şifa dağıttıkları kabul ediliyor.
HIDIRELLEZ NE ZAMAN?
Miladi takvime göre 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.
2023 yılı Hıdırellez Bayramı 5 - 6 Mayıs günleri arasında kutlanacak.
HIDIRELLEZ'DE DİLEK NASIL DİLENİR? RİTÜEL NASIL YAPILIR?
Hıdırellez kutlamalarının en önemli geleneklerinden biride o günde dilek dilenmesidir. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanılıyor. Bu nedenle dileklerin onların yardımı ile hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğine inanılıyor.
En çok kullanılan dilek dileme yöntemlerinden biri gül ağacının dibine dilek dilemektir. Hıdırellez öncesindeki günün akşamı dilek dilemek isteyen kişiler ev, araba, çocuk gibi dileklerini bir kağıda çizerek gül ağacının dalına bağlıyor ya da bu ağacın dibine toprak üzerine yansıtıyor. Bereket getireceğine inanıldığı için gül ağacının dibine para da gömülüyor.
Sabah olduktan sonra ise ilk iş olarak dilek dilenilen gül ağacına gidilir. Sonrasında ise agaçda bulunan dilekler oradan alınarak akar bir suya bırakılır.
Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2021 sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.
Bayram kutlamaları esnasında genellikle büyük bir ateş yakılarak üstünden sırayla atlanır. Bunun sebebi ise ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır.