Samsun'da 3 bin yıllık tarih gün yüzüne çıktı!

Samsun'a bağlı Vezirköprü ilçesinde bulunan Hitit şehri Nerik'te yapılan kazılarda Oymaağaç Höyüğü çalışmaları devam ediyor.

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Hitit şehri Nerik'in ortaya çıkarılması için başlatılan kazı çalışmalarında Oymaağaç Höyüğü kazısında sular altında 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen ahşapların bulunduüu bildirildi.

"Pınar'da bulunan ahşap"

Oymaağaç Höyüğü'nde 8 metre derinliğinde ve 22 metre uzunluğunda açılan tünelde 2009 yılı başlarında aşlayan kazı çalışmaları, 52 basamaktan inilerek gerçekleştiriliyor. 2019 yılında tamamlanan ve kaynağa ulaşan tünelde yapılan arkeolojik çalışmalar sırasında kaynağın içinde bir tahta parçası bulundu.

"BÖLGEDEKİ EN ÖNEMLİ KAZILARDAN BİR TANESİ..

Uşak Üniversitesi'nde Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Heykel Bölümü Başkan Yardımcısı. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında Oymaağaç Höyüğü'nüne n önemli kısımlarından birinin basamaklı tünel ve içindeki çeşme olduğunu anlatırken "Tünelin sonundaki kaynak, Hitit dönemi çivi yazılı metinlerinde hava tanrısının fışkırdığı kaynak olarak geçmektedir. Su seviyesi artık yüksektir. Hitit döneminde oluktan su daha da düzenli akıyordu. Hititler için özellikle ritüeller için önemli bir su kaynağıydı." diye konuştu.

DEMİR ÇAĞI'NDAN BU GÜNE

İlkbaharda su ve çamura karışmış ahşap buluntular bulduklarını anlatan Dr. Mehmet Ali Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu ahşap buluntuların radyokarbon tarihlemesi Demir Çağı'na işaret ediyor. Yani bu ormanların tarihi M.Ö. 10. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor ve 3.000 yaşında. Bu da bize kaynağın hala kullanımda olduğunu gösteriyor."

"Anadolu'nun En Uzun Süre Korunan Ormanı"

Ahşap yapıların tünellerde depolandığını ya da tünellere atıldığını düşündüklerini belirten Doç. Dr. Yılmaz şöyle devam ediyor:

"Bu ormanların arasında bazı mimari unsurlar var. Mesela birbirine bağlılar ki bu da Karadeniz'in yaygın mimar örneği. Kütükler iç içe. Ayrıca tahtadan bir çapa, tahtadan hasır örmek veya sıkmak için bir kılıç var. doğal halatlar. Ayrıca boyunduruk parçaları da vardır. Yani çok sayıda farklı ve karışık ahşap buluntu bulunduğundan mekanın son günlerde depo olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu da bugün Anadolu'nun korunmuş en eski ormanlarından biri olduğunu gösteriyor. Bu ormanların bir kısmı, bulundukları sularda hala korunmaktadır. Elemeler 3 boyutlu olarak kaydedildi ve yıl boyunca 7/24 çalışan, klimalı bir konteynerde saklanmayı bekliyor. En ileri projelerimizden biri de bu ahşapların binaya uygun olup olmadığıdır. Bunu üç boyutlu modellerin üstünde anlamaya çalışacağız.”

LİTERATÜRE GEÇTİ

Doç.Dr. Yılmaz, su tünelinde bulunan ormanların Anadolu için kritik öneme sahip, korunmuş ve su altında kalan ormanlar olarak belgelendiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri