Seçmeler, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için demokratik haklarını kullanmak üzere 14 Mayıs 2023 tarikinde sandık başına gidecekler. Oy verecek vatandaşların nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını gösteren seçmen kağıtları dağıtılmaya başlandı. Seçmen kağıtlarına ulaşamayanlar, bağlı oldukları muhtarlıktan seçmen kağıtlarını alabilirler.
Yaşanılacak oy verme sürecinde bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Bu sürç zihinlerde bazı soru işaretlerini de peşinden verdi. Seçmenler, Oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? Kullanılan oylar hangi hallerde geçersiz sayılır? Seçimlerde oy kullanma önceliği kimlere verilir? Fiziksel engelli seçmenler nasıl oy kullanır? gibi soruların cevabını oldukça merak ediyor.
NEREDE OY KULLACAĞIM?
14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için nerede oy kullanacağınızı e-Devlet, YSK'nin internet sitesi, mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz.
SEÇİMLERDE OY KULLANMA ÖNCELİĞİ KİMLERE VERİLİR?
Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verirler. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.
Belirtilen özellikleri taşıyan kişilere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilebilir.
Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.
OY VERMEYE GİDERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Oy verme işlemi için sandığa giden seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunludur. Kimlik kartı olmayan kişiler kesinlikle oy kullanamaz.
Oy verme mahalline giden seçmenler, sandık kurulu başkanına kimliğini ibraz ederek oy zarfı ve pusulası ile "Evet" ya da "Tercih" mührünü alarak kapalı oy verme kabinine girecek, burada oy vermek istediği parti/aday için belirlenen alana mührünü basacak. Ardından oy pusulalarını kapalı zarfa koyarak sandığa atacak.
Bu işlemlerin ardından seçmenlerin oy kullandıklarının göstergesi olarak imza atma zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekiyor.
KULLANILAN OYLAR HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?
-"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
-Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
- Bunlara ek olarak, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.
FİZİKSEL ENGELLİ VATANDAŞLAR NASIL OY KULLANACAK?
Seçmen Kütüğünde engelli kaydı bulunmayan görme ve ortopedik engelli seçmenler "Engelli Beyan Formunu" doldurarak yerleşim yeri adresinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna iletilmek üzere bağlı bulunduğu muhtarlığa veya doğrudan Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne iletebilirler.
NOT: Engelli seçmenlerin, seçim dönemlerinde binaların giriş katlarında oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için, seçmen kütüğündeki kayıtlarında "Engelli" kutusunun işaretli olması gerekmektedir.
-Gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara sıra bekletilmeden oy kullandırılır.
-Engelli seçmenlerin kayıtlı olduğu sandık seçmen listelerine ait sandıklar,
rahatlıkla ve kolaylıkla oy kullanmalarını sağlamak amacıyla binaların
uygun yerlerine konulur.
-Görme engelliler, felçli veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o
seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer
herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen
birden fazla engelliye yardım edemez.
-Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek
amacıyla oy verme kabinine giremez; oy kullanma sırasında yardım
edemez.