Türk Dil Kurumu'nun güncel sözlüğü, 45 bin 372 örnek cümle ve 1 milyon 756 bin 396 söz içeriyor. Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre sözlükte bazı güncellemeler yapıldı. Türk Dil Kurumu'nun 12. baskısıyla birlikte Türkçe sözcüklerde bazı yazım değişiklikleri yapıldıktan sonra milyonlarca vatandaş bu kelimeleri araştırmaya başladı. Bir anda ilgi gören TDK sözlüğünde dikkat çeken bir ayrıntı çıktı.
TDK'nın sözlüğünde yapılan güncellemelerle birlikte 'Türkiyeli' kelimesi için 'Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse' tanımlanmıştı.
Sosyal medya üzerinden bir çok kullanıcı bu tanımlamanın doğru olmadığı ve onun erine 'Türk' kelimesinin kullanılması gerektiğine dair eleştirilerde bulundu.
Eleştiri oklarının hedefi haline gelen Türk Dil Kurumu (TDK), konuyla ilgili güncel bir açıklama yaptı.
Açıklamada, ''Hazırlık, güncelleme ve yayımlanma sürecinde mevcut yönetimin yer almadığı sözlükle ilgili basında ve sosyal medyada çıkan eleştiri ve öneriler dikkate alınmış ve gerekli incelemeler başlatılmıştır. Konuyla ilgili gelişmeler hakkında en kısa zamanda Kurumumuz tarafından gerekli açıklamalar yapılacaktır.'' ifadelerine yer verildi.
TDK, daha sonra ise mevcut kelime çalışmalarının 2019 yılında başlatıldığını ve güncel halinin 2023 senesi itibariyle yayımlandığını söyledi.
SOSYAL MEDYADA ELEŞTRİLER DURMUYOR
TDK konuyla ilgili açıklama yapmış dahi olsa da, milliyetçilik kavramın üzerinden şekillenen 'Türk' kelimesi olayın odak noktası olduğu için sosyal medya kullanıcılarından halen eleştirilmeye devam ediliyor. Soruşturma sonrası kelime de nasıl bir değişikliğe gidileceği veya gidilmeyeceği bir çok kişi tarafından merak konusu oldu.