YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca öğrenci sınav sonuçlarının ardından tercihlere odaklanırken heyecan ve stres etkisi ile birlikte kafalar karışmaya başladı. Öğrenciler hem istedikleri hem iş imkanı olan hem de akademik anlamda iyi olan üniversitelerde okumak isterken tercihler noktasında büyük bir kararsızlık yaşanmaya başlandı. Peki üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli?
Milyonlarca üniversite adayı bugün YKS sonuçları ile hem puan hem de sıralamalarına ulaşırken geriye bu yolda atılacak tek adım kaldı. Tercihlerini yapmak üzere puan ve sıralamalarını göz önünde bulundurarak hareket etmeye çalışan öğrenciler için üniversite tercihi sırasında en çok dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştık.
ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Akademik başarı adına en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi de üniversite tercihi olurken üniversite tercihi aynı zamanda bir dönüm noktasıdır. Üniversite tercihlerinizi yapmadan önce tercih edeceğiniz bölümün sizlere hayatınız boyunca sunacağı iş imkanlarını göz önünde bulundurmanız ve ''Ben hayatım boyunca bu mesleği yapmaya hazır mıyım?'' sorusunu yöneltmeniz gerekmektedir.
Sizlerde doğru üniversiteyi ve bölümü tercih etmek istiyorsanız uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;
- Puan ve sıralamanızı göz önünde bulundurunuz.
- Puan ve sıralamanıza göre yerleşebileceğiniz üniversite bölümlerini, şehirleri sıralayınız.
- Bu bölümler arasında en çok istediğiniz ve iş imkanı en çok olanları ön plana çıkararak diğerlerini geri planda bırakınız.
- Tercih etmek istediğiniz üniversitenin burs, staj, Erasmus ve yurtdışı olanakları hakkında bilgi sahibi olmayı unutmayınız.
- Maddi gücünüzü göz önünde bulundurarak okuyacağınız şehri kıyaslamanız ve mümkünse bu şehirde okuyan kişilere merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
- Üniversitenin yan dal ve ÇAP imkanlarını öğreniniz.
- Tercih listesinde sıralamanın önemli olduğunu bilmeli ve ilk sıralara daha çok istediğiniz üniversiteleri ve bölümleri yazmalısınız.
- Üniversite tercihi yaparken puanınıza göre değil sıralamanıza göre tercihlerde bulununuz.
- Tercih yapmadan önce kontenjanları karşılaştırmalısınız. Eğer bir önceki seneye göre kontenjan artmışsa bölümün başarı sıralamasının düşebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.
- Tercihiniz sırasında alanında uzman öğretmenlerden yardım talep edebilirsiniz.