Kokulu silgi ve kimyasal barındıran ürünlerin zararını açıklayan Taşkın, o kokunun bağımlılık yaptığının altını çizdi. Çok fazla keskin kokusu olan Uzak Doğu’dan gelen ve menşeini bilmediğiniz ürünleri tercih edilmemesi gerekiyor. Bu ürünlerde azo oranı daha yüksek olurken kullanılmaması tavsiye ediliyor.
Yaz tatili geride kalırken 11 Eylül'de ders zili çalacak. Aileler ise bu dönemde kalem, defter, çanta ve daha birçok kırtasiye ürünü alımları başladı. Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, okula dönüş hazırlığı yapan velileri sahte ürünlere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
KOKULU SİLGİ SAKIN KULLANMAYIN
Veliler, kokulu silgi ve kimyasal barındıran malzemeler almamaları yönünde tavsiyelerde bulunurken Taşkın, çocukların bu kokulara bağımlı olduğunun altını çizdi. Kimyasalın tek başına sağlık açısından zararlılığının yanı sıra hangi dozda kullanılması gerekirken bu dozların aşılmaması gerekiyor. Oyun hamurlarında bulunan kimyasal maddelerden oluşan bir bileşim en zararlı boya olarak yer alıyor.
Dr. Öğr. Üyesi Taşkın, fitalatlar, azo boyar maddeler, monomerler gibi kimyasalların insanlarda oluşturacağı reaksiyonları belirtirken fitalatlar malzemenin esnekliğini arttırmak için kullanılmasını belirtti. Soluma ya da deri yoluyla vücuda alınırken göğüs kanserine ve hormon sistemlerinde ki bozukluklara neden olmaktadır.
Kırtasiye malzemelerinin içerisinde yer alan ağır metaller ise antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, nikel, krom, kurşun, civa ve selenyum gibi elementlerin zararları oldukça fazladır. Bu ağır metallerin vücuda limitlerin üstünde değerlerde alınması birikmelere neden olurken kanser türlerini üretiyor.