Ev temizliğinde en büyük kurtarıcılardan biri olan karbonat, yanmış tencereleri de ışıl ışıl yapıyor. Karbonatı kullanmadan önce ocağın üzerindeki dibi tutan tencereyi soğumadan ocaktan alın. Daha sonra tahta kaşık yardımıyla yemek kalıntılarını temizleyin. (Tencereye zarar vermemeye dikkat etmeniz gerekir.) Ardından tencerenin soğumasını bekleyin ve oda sıcaklığına geldikten sonra tabanını kaplayacak şekilde karbonat ekleyin. Yaklaşık 2 çay bardağı karbonat kullanmanız gerekir. Daha sonra üzerine 3-4 su bardağı oda sıcaklığında olan su ekleyin ve tencereyi ocağın üzerine alın. Kaynamaya başladıkça içindeki lekeler yavaş yavaş yumuşayacaktır.
Dilerseniz bu aşamada ısıya dayanıklı bir temizleme fırçası ile kirleri temizlemeye başlayabilirsiniz. İyice kaynadıktan sonra tencerenin içindeki suyu dökelim ve tekrardan oda sıcaklığına gelmesini bekleyelim. Lekeler durmaya devam ediyorsa bulaşık süngerinin üzerine 1 yemek kaşığı karbonat dökün ve yavaş yavaş ovalayın. Bu aşamada tencereyi çizmemeye dikkat edelim.
Evde en çok kullanılan doğal temizleyicilerden biri de sirkedir. Özellikle mutfak temizliğinde oldukça fazla kullanılan sirke, yanmış tencere ve tavaları da pırıl pırıl yapıyor. Özellikle çelik tencerelerin dibinde oluşan kararmalar için; tencerenin içine 1 su bardağı sirke ekleyin ve kapağını kapatın. 1 gece boyunca bu şekilde bekletin ve ertesi gün deterjanlı süngerinizle iyice temizleyin. Dilerseniz sirkenin içine biraz da karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonat ve sirke yanan tencere ve tavalarınızı ışıl ışıl yaparken, lekeleri de zorlanmadan çıkaracaksınız. Karbonatı kullanırken tencerelerinizi ve tavalarınızı çizmemeye özen göstermelisiniz.