Ankara Etlik Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emin Gemcioğlu, klimanın yanlış kullanımının bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor. "Klima çarpması" olarak bilinen durumun kişilerde baş ağrısı, boyun ağrısı, kas ağrıları, eklem ağrıları ve ateş gibi sorunlarla karşımıza çıktığını açıklıyor.
Uzman İsim Uyardı
Doç. Dr. Gemicioğlu, klimanın yanlış kullanımına bağlı olarak ortamdaki ani ısı değişimlerinin kas ağrılarına neden olduğunu ifade ediyor. Ayrıca klimaların doğrudan vücuda hava akımı vermesi sonucu üst solunum yollarında kuruluk oluştuğunu ve buna bağlı olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığın arttığını belirtiyor.
Klima çarpmasının belirli bir tanı testi olmadığını dile getiren uzmanlar, hastalarda klima teması ve belirtilerin birlikte görülmesi durumunda bu tanının düşünülebileceğini söylüyor. Özellikle büyük klimaların kullanıldığı yerlerde görülen "lejyoner hastalığı" adı verilen bakteriyel enfeksiyonun ciddi bir tablo olduğunu vurgulanıyor.
O Hatayı Sakın Yapmayın
Doç. Dr. Gemicioğlu, soğuk havanın yüze direkt temas etmesi sonucu ani ısı değişimine bağlı olarak yüz felci oluşabileceğini de belirtiyor. Bu nedenle iç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkının 10 derecenin üzerinde olmaması gerektiğini ifade ediyor.
Uzmanlar, klimanın doğru kullanımı için ortam sıcaklığının 23 ila 24 derece arasında olmasını, ani sert ısı değişimlerinden kaçınılmasını ve klima bakımının düzenli olarak yapılmasını öneriyor. Kronik hastalığı olanların, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulanıyor. Ayrıca bol sıvı tüketimi, dengeli beslenme ve yeterli uykunun sıcak havalarda sağlık için önemli olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.