Zeytinyağının sahte olup olmadığını bu detayla öğrenebilirsiniz! Sağlık için bu tüyoya kulak verin

Gerçek zeytinyağını bulmak giderek zorlaşıyor. Zeytinyağı alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar! Detaylar haberimizde.

Şemsi Bayraktar kritik bir uyarıda bulundu! Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda zeytinyağındaki fiyat farkının dikkat çektiğini aktardı. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

HAS ZEYTİNYAĞ NASIL ANLAŞILIR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: "Tüketiciler güvenilir perakendecilerden ve markalardan yağ satın almalı" uyarısında bulundu. İnternet satışlarında farklı isimler altında beş litre zeytinyağının fiyatının 350 ile 500 lira arasında değiştiğini belirten Şemsi Bayraktar şu ifadelere yer verdi: " Ağustos ayında yapılan son fiyat araştırmasında satın alınan zeytinyağının üretici fiyatı 168 TL piyasa fiyatı ise 900 TL olmuştu. Beş litre ünlü marka zeytinyağının fiyatı 900 ila 1.400 TL arasında değişiyor. Avrupa ve Türkiye'de zeytinyağı fiyatları, üretim hacimlerinin düşük olması nedeniyle rekorlar kırıyor ancak özellikle e-ticaret yoluyla satılan zeytinyağında bu kadar düşük fiyatlar, sahteciliği ve tağşişi anımsatıyor. Akdeniz ülkelerinde üretilen zeytinyağı, fonksiyonel bileşenleriyle öne çıkıyor ve en fazla sahte ve tağşiş yapılan gıda ürünlerinden biri." Şemsi Bayraktar, tüketicilerin aldıkları zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamalarının neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekti. Şemsi Bayraktar ifadelerine şunları da ekledi:


"Vatandaşlar satın aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına göre yargılayabilirler, ancak zeytinyağında hile olup olmadığını yalnızca belirli laboratuvar testleri yaparak belirleyebilirler. Bundan dolayı vatandaşlarımız yağları güvenilir perakendecilerden ve markalardan satın almalıdır. Düzenleme sonucu uygulanan cezai tedbirler caydırıcı olmadığı için zeytinyağı sahtekarlığını engellenemiyor. Bundan en çok zarar gören ise vatandaşımız oluyor. Vatandaşlar zeytinyağına litresi 80 ila 100 lira arasında ödedikleri yağların aslında daha ucuz olan pamuk, kolza veya aspir yağları olduğunun çoğu zaman farkında değiller." Şemsi Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın internette satılan, insan sağlığını tehdit eden, nerede üretildiğini veya depolandığını tespit edemeyen ürünleri izlemesi ve denetlemesi gerektiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kontrolleri güçlendirerek uygulamaya koyması gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri