Bu gerçeği öğrenince ekmek yemeyeceksiniz! Kabarık fırın ekmeğinin sırrı meğer buymuş

Bu gerçeği öğrenince ekmek yemeyeceksiniz! Kabarık fırın ekmeğinin sırrı meğer buymuş

Pek çok hazır ambalajlı veya toplu fırınlanmış üründe bulunan katkı maddeleri sağlık açısından olumsuz etkilere sahip olabilir. Bu ürünün üretiminde kullanılan potasyum bromat adı verilen bu maddenin kullanımı bir çok ülkede yasaklanmıştır.

Pek çok paketlenmiş unlu mamul buğday unundan yapılır ve kanserojen bir katkı maddesi diye bilinen potasyum bromat içerebilir. Bu bileşen, hamuru güçlendirmek, daha kabarık hale getirmek için una eklenir. Bu kabarık ürünü herkes sever ancak bu kabarıklığa neden olan maddeler aslında sağlığınızın doğrudan düşmanıdır.

"Bazı ülkelerde kullanımı yasaktır"

1999 yılında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, çeşitli çalışmalarla desteklenen potasyum bromatın insanlar için olası bir kanserojen olduğunu belirledi. Bu maddenin kullanımı Brezilya'da, Kanada'da, Avrupa Birliğ'nde ve Birleşik Krallık'ta dahil birçok ülkede yasaktır.

 Klinik testlerde, potasyum bromat maddesine maruz kalan hayvanlarda tiroid ve peritonda (karın boşluğunu kaplayan zar) iyi huylu ve kötü huylu tümör görülme sıklığında artış görüldü. Daha sonraki çalışmalar, hayvanlara potasyum bromat verilmesinin tiroid, böbrek ile birlikte diğer organlardaki kanserleri önemli ölçüde artırdığını gösterdi.

"Pişirildiğinde bile etkili kalır"

potasyum bromat maddesinin zararları

Gıda endüstrisi uzun süredir fırınlanmış ürünlerdeki potasyum bromatın bir sorun olmadığını savunuyor. Teorik olarak bunun nedeni, fırınlanmış ürünlerdeki potasyum bromatın, pişirme sırasında benzer fakat kanserojen olmayan kimyasal şeklinde bilinen potasyum bromide dönüştürülmesidir. Birleşik Krallık'ta yapılan testler, potasyum bromatın pişirme sonrasında hala tespit edilebilir düzeyde olduğunu, paketlenmemiş altı somun ve paketlenmiş 22 somundan yedisinin ölçülebilir düzeyler gösterdiğini ortaya çıkardı.

Potasyum bromatın kullanımı ilk olarak 1960'larda ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylandı. 1973 yılında FDA bu katkı maddesi için bir literatür inceleme programı duyurdu ancak incelemenin bitip bitmediği elli değil ve kimyasal o zamandan beri değerlendirilmemiştir.

Diğer taraftan; gıdalar sağlık açısından risk oluşturan birçok katkı maddesi içerir. Bu katkı maddeleri ise şöyledir:

HİDROJENİZE YAĞ

Hidrojenlenmiş yağlar tereyağı ile aynı kıvamdadır ancak önemli ölçüde daha ucuzdur. Bu yağlar metabolizmanızı yavaşlatabilir ve diyabet, kanser, kalp hastalığı gelişimini teşvik edebilir.

potasyum bromat maddesinin zararları

YAPAY RENKLERLE TATLANDIRICILAR

Birçok yapay vanilya aromaları petrol ya da kağıt fabrikası atıklarından yapıldığı bilinirken diğer yapay aromaların ise genel olarak yüzlerce farklı kimyasallardan yapıldığı söylenmektedir. Yapay boyalar, 100 yılı aşkın süredir kanserojen olduğu kimyasal şeklinde kanıtlanmış katkı maddeleri içerir.

ASTAXANTHİN

Bugün süpermarketlerde satılan somonların büyük çoğunluğu çiftliklerden gelmektedir. abani somonlar, etlerine pembe rengini veren doğal astaksantin içeren bazı yerler. Çiftlik somonları bu kabukluları yemez, dolayısıyla yemlerine doğal olmayan astaksantin eklenir. Eklenen astaksantin ise ömür katranından elde edilir. Bu, somon yememeniz gerektiği anlamına gelmiyor ancak çiftlik somonu yerine yabani somonu tüketmek daha iyidir.

BENZOİK ASİT - SODYUM BENZOAT

Sütte, diğer içeceklerde, az şekerli içeceklerde, tahıllarda ve et ürünlerinde bulunan yaygın bir koruyucudur. Bu koruyucular sindirim enzimlerinin düzgün çalışmasına geçici olarak müdahale ederek çocuklarda baş ağrılarına, mide rahatsızlıklarına, astım krizlerine ve hiperaktiviteye neden olabilir.

BHA ve BHT

BHA ve BHT aynı zamanda antioksidanlar ile petrol türevi kimyasallar şeklinde de bilinir. Yağlı gıdalara bozulmayı önlemek için eklenirler. Bu kimyasallar genel olarak krakerlerde, tahıllarda, sosislerde, kurutulmuş etlerde ve diğer gıdalarda bulunur. Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın BHA'yı insanlar için olası bir kanserojen olarak değerlendirmekte olduğu bir raporu vardır.

KANTAKSANTİN

Tüm yumurta sarıları eşit yaratılmadığından tarım bilimi, yumurta sarısına alışık olduğumuz parlak altın rengini veren pigmentler geliştirmiştir. Çok küçük miktarlarda eklenmesine rağmen çalışmalar, büyük miktarda kantaksantin almanın retina hasarına sebep olabileceğini göstermiştir.

EMÜLGATÖRLER

Emülgatörler ekmek ürünlerinde raf ömrünü uzatmak ve yağ, su gibi sıvıları bağlamasına olanak tanır. Emülgatörler salata soslarında, mayonez, dondurma gibi az yağlı ve düşük kalorili birçok üründe kullanılır.

YÜKSEK FRUKTOZA SAHİP MISIR ŞURUBU

İşlem gören gıdalardaki "gizli" fruktoz miktarının gerçekten şok edici olduüu görülmektedir. Aşırı tüketim obezite hastalığına, kalp hastalıklarına, kolesterolün artmasına ve yaşlanmanın hızlanmasına yol açabilir.

ÇİN TUZU (MSG)

MSG, lezzet arttırıcı olarak sayısız işlenmiş gıdaya eklenir. Çalışmalar, MSG'nin göğüste sıkışma, baş ağrısı ve boyunda ve ön kollarda ise yanma hissine neden olabileceğini göstermiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.