Bu yaş aralığındaki kişiler risk altında! Alzheimer yönünü yaşlılardan çevirdi

Bu yaş aralığındaki kişiler risk altında! Alzheimer yönünü yaşlılardan çevirdi

Alzheimer hastalığı, kanserden sonra en sık görülen hastalıklardan biri olup, 20. yüzyılın nadir ve ölümcül hastalıklarından biri haline gelmiştir. Uzmanlar bu hastalığın habercisi olan faktörleri sıraladılar. İşte detaylar...

Alzheimer hastalığının belirtileri ve neler yapılması gerektiğini Uzm. Dr. Figen Şensoy bizler için anlattı. Detaylar haberimizde…

banka

ALZAYMIR İÇİN KRİTİK UYARILAR: BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

Nöroloji uzmanı. Eylül ayının Dünya Alzheimer Ayı olduğuna dikkat çekmek için açıklama yapan Dr. Figen Şensoy, Alzheimer hastalığı için en önemli risk faktörünün yaş olduğunu söyledi.

Nöroloji Uzm. Dr. Figen Şensoy Alzheimer hastalığının 65 yaş üstü kişilerde daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor. Figen Şensoy, Alzheimer hastalığının hafızayı, davranışı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri bozarak zihinsel gerilemeye neden olduğunu ve hastanın günlük aktivitelerini engellediğine dikkat çekti.

Uzmanlar Alzheimer hastalığının demansın en yaygın nedeni olmasına rağmen tek nedeni olmadığını söylüyor. Dr. Figen Şensoy, beyin damar hastalıkları, Parkinson hastalığı, enfeksiyonlar ve sistemik hastalıkların da demansa neden olabileceğini söyledi.

Nöroloji Uzm. Dr. Figen Şensoy, açıklamasının devamında, "Zihinsel işlevlerde bozulma, davranışsal belirtiler, günlük yaşam işlevlerinde bozulma şeklinde 3 ana başlıklarda toplayabiliriz. Zihinsel işlevlerde bozulma bariz unutkanlıklar, aynı şeyleri ve eski yaşanmış olayları çok sık tekrarlama, kelime bulma güçlüğü, anlama güçlüğü, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, yer ve zaman yöneliminde bozulma, planlayabilme yeteneğinde azalma.

Davranışsal belirtiler kişilik değişiklikleri, içe kapanma, ilgi azalması, sessizleşme veya çabuk sinirlenme, olayları yanlış yorumlama (hezeyan), olmayan şeyleri görme veya duyma (halüsinasyon), hırçınlık, saldırganlık, huzursuzluk, uyku bozuklukları (dalamama, sık veya vakitsiz uyanma), takıntı veya inatlaşma, toplum içinde uygunsuz davranışlar. Günlük yaşam işlevlerinde bozulma para hesaplama fonksiyonunda bozulma, kişisel bakımda zorlanma ve giyinme alışkanlığında değişme, yemek yeme, yemek yapma gibi temel işlevlerde bozulma olarak kendini göstermektedir’’ diye konuştu.

Nöroloji uzmanı. Figen Şensoy, Alzheimer tanısı koyarken hasta ve yakınlarından ayrıntılı öykü almanın önemli olduğunu vurgulayarak, tanının beyin görüntüleme yöntemleri ve bazı nöropsikolojik testlerin yapılmasıyla konulduğunu kaydetti. Uzmanlar Alzheimer hastalığında erken teşhisin çok önemli olduğunu söylüyor. Dr. Şensoy, tedaviye erken başlamanın, uygulanan tedavilerin daha uzun sürede etkinliğinin sağlanmasında etkili olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.