CEMİL DEVECİ'DEN MARİNA UYARISI
Kurupelit Marina bölgesinde uzman isimlerle incelemelerde bulunan Başkan Deveci, yapılacak müdahalelerin dayanışma kültürüne zarar vereceğine dikkat çekerek ‘’ Yeni marina birçok davayı arkasından getirecek.’’ dedi.Atakum...
Kurupelit Marina bölgesinde uzman isimlerle incelemelerde bulunan Başkan Deveci, yapılacak müdahalelerin dayanışma kültürüne zarar vereceğine dikkat çekerek ‘’ Yeni marina birçok davayı arkasından getirecek.’’ dedi.
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Dr. Işıkhan Güler, Samsun Akademik Odalar birliği (SAOB) Sözcüsü Cevat Öncü, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak ve Marina Dayanışması Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit ile birlikte Kurupelit Körfezi’nde yapılması planlanan yeni marina alanında incelemelerde bulundu. İnşaat Mühendisleri Odası Kıyı ve Deniz Uzmanlık Kurulu Üyesi Dr. Işıkhan Güler’in marina hakkında hazırladığı rapor, ana hatlarıyla sahada değerlendirildi.
"BİYOÇEŞİTLİLİĞE BÜYÜK ÖLÇÜDE ZARAR VERİYOR"
Yeni yapılacak marinanın bölgenin doğal yapısında büyük tahribatlar yaratacağını belirten ODTÜ Öğretim Üyesi Dr. Işıkhan Güler, ‘’ Kurupelit’te şu anda bulunduğumuz marinanın ilk yapım aşamasında yer seçimi konusunda bir hata yapılmış. Çünkü burası kumsal bir alan ve kumsal alan içinde yapılan yapı kıyıya ciddi zararlar verecek.Verdiği de gözle görülüyor. Aynı zamanda limanın içerisi de dolmuş vaziyette. Bir tarafta doluyor diğer tarafta da erozyon oluyor. O yüzden de yeni yapının yapılmaması, mevcut konumuyla kalması ve rehabilite edilmesi gerekir. Kurupelit Limanı içerisinde bu alanı doldurduğunuz zaman bölgede bulunan kuşları da artık göremeyeceksiniz. Dolayısıyla da habitata, doğal canlılara ve biyoçeşitliliğine de büyük ölçüde zarar veriyor.’’ diye konuştu.
"KOMŞULUK HUKUKU ZEDELENECEK"
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Kurupelit Körfezi’ndeki hatalı yapılaşmanın kentteki insan ilişkilerini de olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak ‘’ Bu bölgede zamanla bir komşuluk hukuku oluşmuş. Buradaki mevcut duruma göre yapılar değer kazanmış, herkes kendi oturacağı ve ticaret yapacağı yeri seçmiş. Bu alana müdahale peş peşe birçok davayı arkasından getirecek. Kentlerde zor kurulan komşuluk hukukunu daha da zedeleyecek. Uzun süren, yıllara yayılan davalar açılacak. Bu, kentin gelişimini ve turizm kenti iddiasını erteleyecek nedenlerin başında gelecektir. Bu müdahalenin tüm teknik ayrıntılarının yanı sıra bir de insani ve sosyolojik boyutu var.’’ ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.