Cilvegözü Sınır Kapısı için Suriye yönetimi karar aldı
Suriye yönetimi, 6 ayla sınırlı olmakla birlikte Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına izin verileceğini duyurdu.
Milletler Güvenlik Konseyi'ne Suriye yönetimi tarafından bir mektup gönderildi. Mektupta yer alan bilgiye göre 6 ayla sınırlı olmakla birlikte Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına izin verilecek.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Mektubu aldığımızı ve incelemeye başladığımızı teyit edebilirim." ifadelerine yer verildi.
Söz konusu mektuba, BM kaynakları aracılığıyla erişim sağlandı.
Suriye yönetimi, mektupta Suriyeli vatandaşların yaşam koşullarını ve ülkede ki insani durumu iyileştirmeyi hedeflediklerini ve istikrar sağlamak istediklerini belirtti.
İnsani yardımlara ulaşılmasının kolaylaştırılmaya çalışıldığını amaçlayan Suriye yönetimi, yazmış olduğu mektupta, "Suriye Arap Cumhuriyeti, egemen bir kararla, BM ve özel ortaklarına Babülhava sınırından Suriye hükümetiyle tam işbirliği ve koordinasyon halinde olacak şekilde ülkenin kuzeybatısında ihtiyacı olan kişilere insani yardım taşınmasına bugünden itibaren 6 ay için izin veriyor." şeklinde bi takım ifadeler kullanıldı.
Suriye'nin kuzeybatısında Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Kızılayı tarafından yardımların dağıtılması yönünde talebin yer aldığı mektupta, Suriye yönetiminin BM ve ortaklarıyla birlikte çalışmayı sürdüreceğine ayrıca dikkat çekildi.
YARDIM MEKANİZMASI SURİYE'YE EL ATACAK
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen karar tasarısına göre, Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım sağlanmasını amaçlayan mekanizmanın görev süresi, onay alamayan iki ayrı tasarı nedeniyle uzatılamadı.
Bu kararla birlikte, Cilvegözü Sınır Kapısı aracılığıyla gıda ve ilaç gibi yardımların Suriye'nin kuzeybatısında yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştığı belirtilmektedir.
Son olarak, 10 Ocak tarihinde alınan bir kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz tarihine kadar uzatılmıştı. Ancak, yeni tasarılar üzerinde anlaşma sağlanamadığı için bu süreç yeniden uzatılamamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.