Çocuklarınızda aniden başlayan bu belirtilere dikkat! İlkbaharda yaygınlaşıyor
Çocukların ilkbaharda dikkat edilmesi gereken hastalıklardan biri olan Krup nedir?
Çocukların sağlığını yüksek derecede önemseyen anneler dışarıda kapılan grip gibi hastalıkların yanında birçok farklı hastalığında çocuğunda olmasından şüphe duyuyor. Bulaşıcı bir hastalık olan Krup hastalığı da bu hastalıklardan bir tanesi.
Krup Hastalığı Nedir?
Çocuğunuzun gece havlamaya benzer öksürükle uyandığını veya nefes almada zorlandığını görüyorsanız dikkat etmeniz gerekiyor. 6 ay-3 yaş arası çocuklarda sık görülen krup (akut laringotrakeobronşit), enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığı olarak görülen Krup, nefes almada zorluk yaratıyor. Krup, ana nefes borusunun girişinin şişmesi sonucunda oluşan öksürük ve nefes darlığı olarak da görülüyor. Hastalığın sebebi çevremizde bulunan virüsler olmakta. Bu nedenle çocukların temizliğine ve gereksiz ortamlara girişlerinin engellenmesi gerekmekte.
Krup Sendromlarında Ateş Görülmeyebilir
Krup hastalığında hafif bir ateş görülse de bu durum her zaman ortaya çıkmayabilir. Belirtiler genel olarak çocukların yatma vaktinde gerçekleşirken sadece yüzde 5 ile yüzde 10 arası hastada hastanede tedavi görmeyi gerektirir. Krup, hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklarla ya da direkt temasla bulaşabilmektedir. Bu nedenle çocukların girdiği ortamların temiz olması ve hasta kişilerle temas halinde olmaması gerekmektedir.
Viral Krup uzmanlar tarafından belirtilenlere göre antibiyotik tedavisi gerektirmemekte. Çocuğun daha rahat uyuyabilmesi için yatarken başı yüksek tutulabilir. Çocuğun ağlaması esnasında nefes darlığı durumu artabileceğinden daha sessiz ve sakin ortamlarda tutulması gerekmektedir. Rahatsızlığı bulunan çocukların bol sıvı tüketmesi oldukça önemli olurken, doktor tarafından verilen ilaçların alınması da ciddi bir önem arz etmekte. Çocukların bu mevsim geçişlerinde atlatacağı diğer griplerden bu hastalığın ayırt edilmesi doktorlar tarafından yapılabilmektedir. Hastalık için ilaçlarında mutlaka doktor kontrolünde verilmesi ve düzenli aralıklarla kontrole gidilmesi önerilmektedir. çocukta nefes almada zorluk, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, sıkışık ve hırıltılı solunum, göğüs duvarında çekilme, yüksek ateş ve deri ve tırnaklarda morarma gibi durumlar olduğunda da en yakın hastaneye götürülmesi en iyi çözüm olarak belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.