Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda birçok önemli açıklamada bulundu.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı. Görüşmede enflasyon hedefini açıklayan Cevdet Yılmaz, birçok güncel konu hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı sunumda ek bütçe kanun teklifine değindi. Yılmaz yaptığı sunumda; küresel düzeyde sürmekte olan yükselen enflasyon, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, emtia fiyatlarındaki dalgalı seyir, Rusya-Ukrayna savaşı ve son olarak yaşadığımız deprem felaketi; makroekonomik görünüm ve varsayımlarda ciddi değişimlere yol açmıştır. Özellikle şubat ayında yaşadığımız asrın felaketi, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin izlerini silmek için ivedilikle başlattığımız çalışmalar, kamu harcamalarında önemli artışlara yol açmıştır. Depremin yol açtığı yıkımın maliyeti yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplanmış bulunmaktadır. Bu gelişmeler gelir beklentilerimizi ve harcama büyüklüklerimizi etkilemiş, ihtiyaçlarımızı da değiştirmiştir. Bu çerçevede bütçemizdeki mevcut ödeneklerin dağılımını ve miktarını yeniden taksim etme ve dolayısıyla kamu hizmetlerinde herhangi bir aksaklık oluşmaması amacıyla 2023 yılı bütçemizde revizyona gitme gerekliliği oluşmuştur. Ek bütçe teklifinde belirlenen ödeneklerle amacımız; depremden etkilenen illerimizi inşa ve ihya faaliyetlerini en iyi şekilde sürdürmek, sosyal desteklerle engelli vatandaşlarımızdan yaşlılarımıza milletimizin ihtiyaçlarını gidermek, çiftçisinden esnafına ülkemize değer üreten tüm toplum kesimlerinin yanında olmak ve altyapı-üstyapı projeleriyle kalkınma adımlarımıza devam etmektir" ifadelerini kullandı.
İşsizlik Oranı Büyük Ölçüde Azaldı
Yılmaz, dünya ekonomisinin kriz sonrası toparlanma sürecinde olduğunu ve Türkiye ekonomisinin bu dönemde direncini koruduğunu belirtti. Salgın sonrası hızlı bir büyüme ve toparlanma eğilimi sergileyen Türkiye ekonomisinin, diğer ekonomilere kıyasla pozitif bir ayrışma gösterdiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin ihracatının güçlü görünümünü sürdürdüğünü ve seyahat gelirlerinde rekor büyümelerin beklendiğini ifade etti. Yılmaz, işsizlik oranının 2014'ten bu yana en düşük seviyeye gerilediğini ve finansal piyasalarda olumlu bir performans sergilediklerini de vurguladı.
Depremde hasar gören bölgelerin yeniden inşa edilmesi ve izlerin silinmesi amacıyla ek bütçeyle yapılan harcamaların toplamda 527,3 milyar lirayı bulduğunu açıklayan Yılmaz, bu yıl sadece merkezi yönetim bütçesinde depremle ilgili harcamaların 762 milyar lirayı bulacağını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.