Denizlerde Av Yasağı 15 Nisan İtibariyle Başlıyor!
Deniz mahsüllerinden ve su ürünlerinden ekonomik fayda sağlama amacıyla yararlanılması; deniz ve su ürünlerindeki stokların azalmasına neden olduğundan 15 Nisan itibariyle su ürünlerinde avlanma yasağı başlıyor!
Su avcılığına getirilen yasaklar hakkında açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam "Denizlerimizde su ürünlerinin stoklarının ve kalitesinin korunmasıyla sürdürülebilirlik sağlanması amaçlanıyor. Karadeniz'de 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ve trol ağları ile deniz mahsülleri avcılığı yasaklanmıştır. Ancak 15 Nisan ile 15 Mayıs tarihleri arasında Samsun Yakakent ilçesi Çayağzı burnuyla Ordu Ünye ilçesi Taşkana Burnu arasında çaça avcılığı ve ortasu trolü faaliyetleri devam edecektir.
15 Nisan ile 15 Mayıs tarihleri arasında Alamana ağlarıyla deniz mahsülleri avcılığı yapılması yasaktır. Gırgır ağlarının kullanılmasının yasak, alamana ağlarının kullanılmasının serbest olduğu dönemde 22 metre yani 12 kulaçtan daha derin olan alamana ağlarının su ürünleri avcılığında kullanılması yasaklanmıştır.
Karasularımızın tamamında 15 Nisan ile 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ve deniz salyangozu avcılığı yapılması da yasaklanmıştır. Bu dönemde sadece dalma yöntemiyle deniz salyangozu avcılığı yapılması serbesttir.
Karasularımızın tamamında 15 Nisan ile 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal aracılığıyla kalkan avcılığı yapılması yasaktır. Parakete ve fanyalı ağlar ile kalkan avcılığı ise dönem boyunca yasaklanmıştır. Kalkan avcılığı için kullanılan ağların göz açıklığının 400 mm'den küçük olmaması gerekmektedir.
Av yasağından önce avlanarak il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine stok tespiti yaptırılmış olan kalkan balıklarının ise yasak başladıktan sonraki en geç 7 gün içerisinde pazarlanmaları gerekmektedir.
Karasularının tamamında 1 Nisan ile 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil olmak üzere her türlü istihsal vasıtasıyla palamut ve torik avcılığı yapılması yasaklanmıştır. Ancak 15-31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı yapılması serbesttir" ifadelerini kullandı.
Amaç Sürdürülebilir Bir Yaşam Oluşturarak Günü Değil Geleceği Kurtarmak!
Av yasağı boyunca yasaklanmış olan herhangi bir istihsal ürününün kullanılmaması gerektiğini belirten İbrahim Sağlam; av yasağının sürdürülebilirlik açısından önemli katkılara sahip olduğunu ve uygulanan yasaklarla geleceğe yatırım yapıldığını ifade etti. Sağlam açıklamalarına şu sözlerle devam etti; " Avlanma yasağı boyunca istihsali yasaklanan su ürünlerinin her ne amaçla olursa olsun satılması, nakledilmesi ve imalatta kullanılması yasaktır.
Avlanma yasağı süresince gemilerde ve istihsal yerlerinde her türlü av malzemelerinin, teçhizatların, yem ve alet edevatların bulundurulmaması gerekmektedir. İdeal avcılık dengeli avcılıktır. Aşırı ve kuralsız avcılık, geleceğimiz için oldukça önemli olan zenginliklerin yok edilmesine neden olacaktır. İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına dikkat edilmeli amaç günü kurtarmak değil geleceği kurtarmak olmalıdır" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.