Dünya Sağlık Örgütü  harekete geçti! Kolanın içince bulunan aspartam kanserojen madde ilan edilecek

Dünya Sağlık Örgütü harekete geçti! Kolanın içince bulunan aspartam kanserojen madde ilan edilecek

Yapay tatlandırıcı olarak bilinen aspartam, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kanserojen madde olarak ilan edilecek.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek ay aspartamın olası bir kanserojen olarak bulunacağını duyurdu. Aspartam, dünyada en yaygın kullanılan yapay gıda tatlandırıcılardan biridir ve genellikle ilaçlar, hazır yiyecekler ve diyetlerinde kullanılmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, DSÖ'nün kanser araştırma birimi, aspartamı insanlar için olası bir kanserojen olarak listelemek için temmuz sonunda bir karar açıklayacak.

Aspartamın emniyeti, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından beş kez gözden geçirilmiş ve bugüne kadar 90'dan fazla ülke tarafından onaylanmıştır. Ancak DSÖ, aspartamın çıkışlarını tekrar durdurmak üzere toplantılar düzenlemiş ve yeni uyarılar getirebileceğini belirtmişti. DSÖ'nün Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi de aspartam denetimini değerlendirmektedir. Komitenin ana organları, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın faaliyetlerini açıkladığı 14 Temmuz'da açıklamalara duyurulması servisleri. Aspartamın kanserojen olarak konuşlanması, gıda saldırgan tartışmalara yol açabilir.

DÜNYA ÇAPINDA YAYGIN BİR TATLANDIRICII

Aspartam, 1981 yılında bu yana kabul edilen günlük kullanım limitleri içinde güvenli olduğu belirtilen ve yaygın bir şekilde kullanılan bir tatlandırıcıdır. Şeker yerine kullanılan aspartam, kola, diyet içecekler, meşrubatlar, meyveli yoğurt ve sütler, kahvaltılık gevrekler, hazır tatlılar, diyabet hastalarının kullandığı besinler ve ketçap gibi soslar gibi birçok üründe bulunmaktadır. Uluslararası düzeyde aspartamın hangi bulguları neden bilindiğini kabul edilmiş bir veri olamaz. Bazı bilim insanlarına göre aspartam, beyin tümörü, zeka geriliği, kalp ve kanser sistemine yol açabilir, ancak bu iddialar FDA tarafından onaylanmamıştır. Aspartamın net zararları kanıtlanmamış olup olmadığı, bazı uzmanlar tarafından kesin şekilde kanserojen olduğu, diğer bazı uzmanlar tarafından ise kullanılabileceği belirtilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.