Fırsatçı ev sahiplerine karşı kiracılar uyarıldı! Tahliye davalarında önemli detay
Kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan çekişmeler her geçen gün artmaya devam ediyor. Kiracıların kendi haklarını bilmesi gerekmekte.
Günümüzde yüzbinlerce kişi kirada otururken ev sahibi ile bir kısım tartışmalar yaşayabiliyor. Son zamanlarda bu tartışmaların artması kiracıların evlerden çıkarılmasına neden olmaya başladı. Bazı fırsatçı ev sahiplerine karşı bu haklarını bilmeyen kiracılar kendilerini zor durumda bulabiliyor.
Enflasyon hareketleri ve ev fiyatlarının sürekli artış göstermesi nedeniyle ev sahipleri ve kiracılar arasında gerilim her geçen gün artıyor. Ev fiyatlarının artması sonucunda kiraya zam yapmak isteyen ev sahiplerinin yüzde 25'lik zam sınırına uyması gerekiyor. Kiracılara daha fazla kira artışı yapmak isteyen vatandaşlar kiracıların çıkması için tahliye davası açarak evlerinden çıkmasını istiyor. Tahliye davası sonucunda evlerini kaybeden kişiler yeni kira fiyatlarıyla karşılaşmak zorunda kalıyor.
Büyük Mağduriyet Yaşanıyor
İstanbul'da yaşanan bir olay nedeniyle kiracı mağduriyet yaşadı. Ulaş Ç.’nin Beylikdüzü’nde 4 bin TL'ye oturduğu evin kirası, mülk sahibi tarafından 9 bin TL'ye çıkarılmak istendi. Yüzde yirmi beşlik zam sınırının olduğunu belirten kiracı kirasının bu tutar üzerinden ödemesi gerektiğini savundu. Bunun üzerine tahliye davası açan ev sahibi, Ulaş Ç.'nin evinden çıkmasını istedi. Bunun üzerine Ulaş Ç. kendi kiracısından da aynı tutarı isteyince zincirleme mağduriyet yaşandı. Ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan durum sonrasında gözler bu durumun yapılıp yapılamayacağı sorusunu ortaya çıkardı. Kirayı daha fazla yükseltmek isteyen ev sahipleri kiracılara tahliye davası açabilecek mi?
Hangi Koşullarda Tahliye Davası Açılabilir?
Avukatlar tarafından belirtilene göre; “Ev sahibinden kaynaklanan tahliye sebepleri; ev sahibinin evine taşınmak zorunda olması (ihtiyaç hali), ev sahibinin konutta esaslı tamir ve imar yapması gerekliliği ve bu imar ve tamirin kiracı haneyi kullanırken yapılamayacak olması, evin satılması halinde yeni malikin eve gereksinimi olarak ifade edilebilir.”
Avukat Eser Eserçelik yaptığı açıkmada; "Kiracı 1 kira yılı içerisinde kira bedelinin hiç veya eksik ödenmesinden ötürü 2 haklı ihtar almışsa kira tahliye davası açılabilir. Kira sözleşmesine aykırılık teşkil edecek şekilde evin mimarisini değiştirecek şekilde tamir ve tadilat yapması, apartman veya site yönetiminin kurallarına aykırı davranması, aidatları ödememesi vb durumlardan ötürü site yönetimi tarafından yazılı uyarılar alması da kiracıların tahliye edilmesi için haklı sebepleri oluşturur." ifadelerini kullanarak konuya açıklık getirdi.
Yapılan açıklamaya göre ev sahipleri, kiracılara tahliye davası açabilmesi için haklı durumlarının olması gerekmektedir. Bu nedenle kiracı olmadan önce mutlaka sözleşmenizi size ve ev sahibine uygun maddelerle senelik olarak yapmanız gerekmekte. Yaptığınız sözleşmede kurallara uyduğunuza dair ispatlarınızın da olması gerekiyor. Kiraları yatırırken kişiye elden değil de bankacılık aracılığıyla göndermeniz böyle dava durumlarında makbuz gösterebilmenize yaramakta. Ayrıca kiracılar sebepsiz yere tahliye edilememektedir. Ev sahibi tarafından gerekli koşulların mahkemeye sunulması gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.