Kiracılara kötü haber! Yargıtaydan zorunlu 'boşalt ' kararı çıktı
Yargıtaydan kiracıları üzecek yeni bir haber geldi. Ev sahipleri evi boşlatması için kiracısını mahkemeye verebiliyor. Mahkemenin ’boşalt’ kararına rağmen evi tahliye etmeyen kiracıya verilen beraat kararı bozuldu.
Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle ev kiraları devamlı olarak artıyor. Bu sorun ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar yaşanmasına sebebiyet veriyor. Konuyla ilgili Yargıtay'dan yeni bir karar alındı. Alınan yeni karar kiracıları bir nokta da üzecek.
Geçtiğimiz günlerde uzun yıllardır aynı evde oturan bir kiracı evin satılmasıyla şok yaşadı. Evi satın alan yeni ev sahibi ise mevcut kiracıya 'boşalt' telkinlerinde bulunmasına rağmen ciddiye alınmadı. Hal böyle olunca yeni ev sahibi çözüm yolunu Asliye Hukuk Mahkemesine gitmekte buldu. Ev sahibi mahkemeye verdiği ifade de evi satın aldığını, kiracıyı çıkması için uyardığını fakat buna rağmen kiracının evi tahliye etmediğini belirtti.
Dava ikili arasında yıllar boyunca sürdü. Mahkeme kiracının evi tahliyesine hükmetti. İnatçı kiracı geçmişte olduğu gibi mahkeme kararı olmamasına rağmen evden çıkmamaya devam etti. Bunun üzerine davacı ev sahibi, Asliye Ceza Mahkemesi’nin yolunu tutarak kiracı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 154’üncü maddesinde düzenlenen ’Hakkı olmayan yere tecavüz etme’ iddiasıyla dava açtı. Mahkeme, kiracı hakkında beraat kararı verdi. Davacı uzun yıllardır yaşadığı talihsiz olay yüzünden mağdur olduğunu ifade ederek, alınan beraat kararını Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı.
Kararda; davanın ev sahibi lehine sonuçlanmasına rağmen sanığın işgaline devam ederek hakkı olmayan yere tecavüz suçunu işlediği vurgulandı. Kararda şu ifadelere yer verildi:
"Katılanın suça konu sanığın oturmuş olduğu taşınmazı satın alıp, taşınmazı tahliye etmesi için sanık aleyhine müdahalenin meni davası açtığı, davanın katılan lehine sonuçlanıp kesinleşmesine rağmen, sanığın taşınmazı işgale devam ettiği belirlenmiştir. Mahkemece ’taraflar arasında hukuki ihtilaf bulunduğu’ gerekçesine dayanılmış ise de dava dosyası çerçevesinde taraflar arasında herhangi bir hukuki ilişkinin bulunduğuna dair bir delil yer almamaktadır. Bu itibarla, sanığın katılanın taşınmazını işgalinin bir hakka dayanmadığı anlaşılmakla yerinde olmayan gerekçeyle kurulan beraat hükmü hukuka aykırıdır.''
Uzun yıllardır bitmek bilmeyen dava böylelikle ev sahibinin lehine sonuçlanmış oldu. Kararla birlikte kiracıların yıllardır korunan haklarında bir değişiklik olup olmayacağı merak konusu oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.