Kiracıların dikkatine! 2 aylık kiranızı almayı sakın unutmayın
Kentsel dönüşüme girecek evde yaşayan kiracıların belli hakları bulunuyor ve bölgede yaşan vatandaşların çoğu bu haklardan bir haber. Konuyla ilgili detaylara haberimizde yer verdik. İşte detaylar...
Ülkemizde 6 Şubat tarihinde gerçekleşen depremde bir çok bina ağır hasar gördü. Yaşanılan deprem felaketinin ardından kentsel dönüşüm tekrardan gündeme geldi. Yetkililer kentsel dönüşüm kapsamında başlattıkları çalışmaları hızlandırdı. Kentsel dönüşüm bölgelerinde bulunan binalarda yaşayan vatandaşlar için ise bir çok hak bulunuyor.
Kiracı ve ev sahiplerinin tüm hakları yasal olarak korunmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her iki tarafın yasal olarak bir çok hakkı bulunuyor.
Kentsel dönüşüm bölgesinde mülk sahibi olan kişilerin isteği üzerine riskli bina tespiti gerçekleştiriliyor. Binaların risk tespiti sırasında bina için yıkım kararı alınırsa, kiracılar bu kapsamda iki kira bedelini alabiliyor.
KİRACILARA İKİ AYLIK KİRA BEDELİ ÖDENECEK
Bina için risk tespiti sonrasında yıkım kararı verilirse kiracı bu karar itiraz edemez. Ancak yenileme için yıkılacaksa kiracının, kira sözleşmesinin bitim tarihini gerekçe göstererek itiraz etme hakkı bulunuyor. Kentsel dönüşüm kapsamında kiracı için evi tahliye etmesi kararı verildiği zaman kiracı, taşınma için kira yardımı alabiliyor. Hem de üstelik iki aylık kira bedelini kapsayacak şekilde.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?
Kentsel dönüşümde kira yardımı almak için kiracıların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yapması gerekir. Başvuru esnasında ilgili kuruma belli belgeler verilmesi gerekiyor. Bu belgeler, kiralanan taşınmazın konut ya da işyeri oluşuna göre değişir. Aynı şekilde ödenecek kira bedeli ve diğer bilgiler şehirlere göre değişkenlik gösterebilir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER NELERDİR?
-Kiracının nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
-Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi
-Kiracının riskli konutta oturduğunu gösteren belge (Nüfus Müdürlüklerinden alınan ıslak imzalı adrese dayalı nüfus kayıt örneği ya da son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz faturalarından birinin aslı ibraz edilebilir. İbraz edilecek faturanın, kiracının adına gelmiş ve üzerinde açık adres belirtilmiş olması gerekmektedir.)
-Adrese dayalı nüfus kayıt örneği
-Kiracının hesap cüzdanı fotokopisi (Hesabın Ziraat Bankası ve Halkbankası öncelikli olmak üzere herhangi bir kamu bankasında açılmış olması, IBAN ve hesap numarası bilgilerinin hesap cüzdanında görünmesi gerekmektedir.)
Bu belgeleri tamamladıktan sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden kira yardımı başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.