Koah, astım, kalp ve damar hastalığı olanlar dikkat! Kış gelmeden bunu mutlaka yaptırın

Koah, astım, kalp ve damar hastalığı olanlar dikkat! Kış gelmeden bunu mutlaka yaptırın

Grip Aşısı Hayati Öneme Sahip! Doç. Dr. Pervin Korkmaz, grip hastalığının özellikle bazı risk grupları için ciddi tehlikelere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Grip Tehlikesinden Korunmak İçin Kronik Hastalığı Olanlar Gripten Aşısını Yaptırmalı

Mevsim değişiklikleri ve hava koşullarındaki değişimlerle birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı dönemde, Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Pervin Korkmaz, kronik hastalığı bulunan kişilerin grip aşısı yaptırmalarının önemini vurguluyor. Grip, özellikle bazı risk grupları için hayati tehlike oluşturabiliyor. Bu nedenle, kronik hastalıkları bulunan bireylerin grip hastalığından korunmak adına aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtiyor.

Doç. Dr. Korkmaz, grip virüsünün özellikle öksürük ve aksırıkla yayılan damlacıklar aracılığıyla bulaştığını ifade ederek, "Kronik hastalıklar, bağışıklık sistemini zayıflatarak hastaları daha savunmasız hale getirir. Bu nedenle kalp ve damar hastalığı, KOAH, bronşektazi, astım gibi kronik hastalığı bulunan bireylerin grip aşısı olmaları, ciddi sağlık sorunlarından korunmalarını sağlayabilir" diyor.

Komplikasyon Riski Yüksek Olanlarda Gripten Korunma Adına Aşı Önemli

Grip mevsiminde baş gösteren ve yaygın olarak bulaşabilen bir hastalık olarak ön plana çıkarken, Medicana International İstanbul Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Pervin Korkmaz, komplikasyon riski yüksek olan bireylerin gripten korunmak adına aşı olmalarının önemini vurguluyor. Grip, genellikle yüksek ateş, titreme, kuru öksürük, şiddetli halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak yaşlılar, kalp-akciğer hastalığı, diyabet, bağışıklık sistemi baskılananlar, aşırı kilolu bireyler ve sigara içenlerde hastalık seyri sırasında ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Doç. Dr. Korkmaz, basit koruma yöntemlerine de dikkat çekerek, ellerin sık sık yıkanması, hastalık döneminde evde kalınması, öksürük ve hapşırık sırasında ağız ve burnun korunması, maske takılması gibi önlemlerin önemini vurguluyor. Ancak, komplikasyon riski yüksek olan bireyler için aşılanmanın büyük bir önem taşıdığını ifade ediyor.fg

65 Yaş ve Üstü Kişilere Mutlaka Grip Aşısı

Doç. Dr. Korkmaz, öncelikle 65 yaş ve üstü kişilerin mutlaka grip aşısı olmaları gerektiğini belirterek, kronik hastalıkları bulunanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullananlar, kanser tanısı almış bireyler, organ veya doku nakli olmuş kişiler, şeker hastaları, böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar, huzur evlerinde yaşayanlar, obeziteye sahip olanlar, toplum hizmetinde çalışanlar gibi riskli grupların da aşılanması gerektiğini söylüyor. Aşılamaların ekim ve kasım aylarında yapılması önerilirken, aşı olmayanların mart ayının sonuna kadar aşı yaptırabilecekleri belirtiliyor.

Aşı Zatürreye Karşı da Koruyucu Rol Oynuyor

Grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra aşılanmanın zatürre gibi ciddi hastalıklara karşı da koruyucu olduğunu belirten Doç. Dr. Pervin Korkmaz, zatürre riski taşıyan kişilerin aşı olmalarının önemine vurgu yapıyor. Erişkinlerde en sık zatürre nedeni olarak Streptococcus pneumoniae bakterisinin gösterildiğini ifade eden Korkmaz, bu bakterinin basit solunum yolu enfeksiyonlarından başlayarak ciddi komplikasyonlara kadar çeşitli hastalıklara yol açabileceğini belirtiyor.

65 yaş üstü bireyler, KOAH, astım, diyabet, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, kanser gibi ek hastalıkları bulunan kişilerin zatürre aşısı olmalarının önemine dikkat çeken Korkmaz, ülkemizde bulunan iki farklı zatürre aşısının da beyin zarı iltihabı (menenjit) ve bakterinin kana karışması (bakteriyemi) gibi durumlara karşı koruyucu olduğunu söylüyor. Bağışıklığı baskılanmış bireylerde aşıların 8 hafta arayla, diğerlerinde ise 1 yıl arayla yapılması öneriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.