Küçük büyük demeden herkesin yakalandığı şeker hastalığının tedavisi bulundu
Toplumda sıkça görülen diyabetin günümüzde cerrahi olarak da tedavi edilebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin şeker hastalıklarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları metabolik cerrahi uygun hastalardır.
Toplumda sıkça görülen diyabetin günümüzde cerrahi olarak da tedavi edilebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin şeker hastalıklarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları metabolik cerrahi uygun hastalardır.
Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde metabolik cerrahi ameliyatları uygun hastalarda kapalı yöntemle başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir açıklamasında bulundu.
DİYABET NEDİR?
Op. Dr. Aydın Keskin, “Kişi, yediği besinlerden kana geçen glikozu yani şekeri kullanamaz ve sonuç olarak kan şekeri yükselir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı açlık kan şekeri veya oral glikoz tolerans testi ile ölçülür. Açlık kan şekeri 100-125 mg/dl olması gizli şeker sinyalidir. Açlık kan şekerinin 126 mg/dl ve daha yüksek olması diyabet tanısı koydurur” dedi.
HER YAŞTA GÖRÜLÜYOR
Op. Dr. Aydın Keskin, “ Ailesinde diyabetli birey olanlarda, şişman kişilerde, 4 kg’dan daha ağır bebek doğurmuş kadınlarda ve stres altında yaşayan kişilerde diyabetin görülme riski daha yüksektir. Tip2 diyabeti ve kan şekeri yüksek olan bireylerde; sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, açlık hissi, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık sık enfeksiyon geçirmek, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma görülür. Diyabet tedavi edilmezse kalp-damar hastalıkları, felç, böbrek ve ayak rahatsızlıkları, görme kaybı gibi hastalıkları da beraberinde getirmektedir” dedi.
BESLENME PLANI TEDAVİSİ
Op. Dr. Keskin, “ bunun yanında egzersiz programları ve ilaç kullanımı da yer almaktadır. Ancak tüm bu tedavi programlarına rağmen hastalık ilerleyici bir seyir gösterebilir. İşte bu durumda metabolik cerrahi yani diyabet cerrahisi bir tedavi alternatifi olarak gündeme gelebilir” dedi.
DİYABETTE CERRAHİ TEDAVİSİ
Op. Dr. Aydın Keskin, “Tip 1 diyabete sahip olan hastalara bu ameliyatın etkisi yoktur. Şeker hastalarının çoğunluğunu oluşturan Tip 2 diyabet hastaları ise metabolik cerrahi için uygundur. Vücut kile indeksi 35 ve üzeri olan kişiler cerrahi için uygundur. Ayrıca vücut kitle indeksi 30-35 aralığında olan ve medikal tedaviye yanıt vermeyen diyabet hastaları metabolik cerrahi için uygun kişilerdir. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde metabolik cerrahi ameliyatları laparoskopik yani kapalı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ameliyatın amacı mideye müdahalede bulunup iştahı azaltmak, gıda alımını kısıtlamak ve ilave olarak gıdaların ince bağırsağın son kısmına ulaşmasını sağlayacak kestirme yollar yapılmasıdır. Hastalar ortalama 3-4 gün içinde hastaneden taburcu olurlar ve günlük hayatlarına geri dönebilirler. Hastalar en az 2 yıl boyunca deneyimli bir ekip tarafından takip edilmelidir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.