Mide ilacı kullananlar dikkat! Bu ilaçlar demans hastası yapıyor

Mide ilacı kullananlar dikkat! Bu ilaçlar demans hastası yapıyor

Reflü özofajit ve gastrite yönelik çeşitli ilaçların demans riskini artırdığı söylendi. Minnesota Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, dört buçuk yıldan fazla asit ilacı alan kişilerin demans geliştirme olasılığı yüzde 33 daha fazla..

Mide asidi sorunları için ilaç kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Araştırmalar mide sorunlarının doğrudan beslenmeyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu bakımdan mide ilaçlarının uzun süreli kullanımı tehlikeli hastalıklara yol açabilmektedir. Uzun süreli kullanım kalsiyum emilimini yavaşlatır, bu da demans riskini artırır.

"Bağırsak yapısının bozulmasıyla başlar"

Araştırmalar, mide asidi ilaçlarının ilk olarak bağırsak yapısını tahrip etmesiyle bu hastalık sürecinin başladığını göstermiştir. Bağırsak florasının bozulmasının beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Kötü beyin sağlığı, demans ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların temelidir. İçgörüler uzun zaman dilimlerinde ortaya çıkar.

YÜZDE 33 DAHA FAZLA

Mide ilacı kullananlar dikkat! Bu ilaçlar demans hastası yapıyor

Sonuçlar, 4,4 yıldan daha uzun süre mide ilacı alan kişilerde demans gelişme riskinin yüzde 33 daha yüksek olduğunu gösterdi. İlacı alan 585 kişide demans geliştiğine inanılıyor. Bu oranın, ilacı kullanmayan ya da çok nadir kullananlara göre anlamlı derecede yüksek olması dikkat çekicidir. Mide ilaçlarının kullanımına bağlı demans gelişme biyolojik nedenleri net olarak anlaşılmasa da, mide ilaçlarının sağlıklı bağırsak florasına olumsuz etkisi olduğuna ve dolaylı olarak beyin sağlığı bakımından zarar verdiğine dair bir kanıt bulunmuyor.

Demans nasıl önlenir?

Araştırmalar demansa neden olan ilaçların kontrol altına alınması veya hiç kullanılmaması gerektiğini gösteriyor. Aynı zamanda dengeli ve sağlıklı beslenmenin geliştirilmesi, düzenli egzersiz yapılması, fiziksel aktivitenin yaşam tarzınıza dahil edilmesi, sigara ve alkol tüketiminin sınırlandırılması bu hastalığı önleyebilecek faktörler olarak gösterilmektedir. Zihinsel aktiviteyi teşvik etmek, bulmaca çözümleri, kitap okumak ve yeni beceriler öğrenme durumları demansa karşı etkili stratejiler olarak kabul edilir. Yüksek tansiyon, diyabet ile birlikte diğer kronik sağlık sorunlarının düzenli olarak izlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olur. Önleyici tedbirler aynı zamanda düzenli tıbbi kontrolleri ve gerekli önleyici testleri de içerir. Demansın erken teşhisi, ilerlemesini yavaşlatmanın ve semptomları azaltmanın en etkili yoludur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.