Miras mal kalanlar aman dikkat! Herkes yanlış biliyor işte doğru bilinen yanlışlar
Miras paylaşımlarında bazı özel durumlarda yapılan uygulamalar hakkında yanlış bilgi sahibi olunabiliyor. Bunlardan birisi de mirasçılardan birisinin mirası reddetmesi ile ortaya çıkıyor.
Miras mal kalanlar aman dikkat! Herkes yanlış biliyor işte doğru bilinen yanlışlar - Türkiye’de miras paylaşımının huzur ile yapılabilmesi oldukça nadir görülen bir durumdur. Her ailede miras paylaşımı yapılırken az veya çok anlaşmazlık mutlaka çıkabiliyor.
Bu anlaşmazlıkların sonucu oldukça kötü yerlere gidebilirken tüm bu tartışmalara miras hukuku yasalarla son verebiliyor. Ancak bu yasalar hakkında bilgi sahibi olunması ve kanunun verdiği haklara riayet edilmesi gerekiyor.
MİRAS REDDETME NEDİR?
Miras yasal bir hak olsa da kişiler bu hakkı kullanıp kullanmamakta tamamen özgürdürler. Miras almak ne kadar olağan ise mirası reddetmek de o kadar olağandır. Kişiler anne ve babalarından kendilerine düşecek mirası çeşitli gerekçelerle reddedebilirler. Bu ret olayının belirli bir yasal süresi var ve süresi içerisinde ret yapılırsa miras o kişiye kalmaz. O kişiye kalmayacak olan mirasın ne olacağı ise kafa karıştırıcı olabiliyor.
REDDEDİLEN MİRASIN AKIBETİ NE OLUR?
Reddedilen mirasa ne olacağına cevap vermeden önce miras hukukunda soy bağına dikkat etmek gerekiyor. Kişilerin öncelikli mirasçıları onların üst veya alt soylarıdır. Bir kişinin mirası reddetmesi demek miras silsilesinin niteliğinin bozulacağı anlamına gelmez. Dede, çocuk ve torun arasındaki miras aktarımında reddedilen miras meselesine açıklık getiriliyor. Dedenin vefat etmesi durumunda miras onun alt soyu olan çocuğa kalacaktır.
Ancak bu çocuk mirası reddederse o zaman miras toruna kalacaktır. Yani torunun babası mirası reddetmiş ama bu torunun miras payı almasına engel teşkil etmemektedir. Bir kişinin çocuğu ve onun çocukları bir bütün halde mirası reddetmiş iseler o zaman miras payının ne olacağı da kafa karıştırıyor. Bu durumda yasal miras payı ortada kalacaktır. Ancak kanunlar bu mirası ortada bırakmaz ve diğer mirasçılara intikal ettirir.
Bir babanın vefatının ardından reddedilen miras varsa ve kardeşler bulunuyorsa bu reddedilen miras diğer kardeşler arasında paylaştırılır. Miras reddeden çocuk mirasçılıktan çıkarılır ve o hiç yokmuş gibi miras paylaşımı yapılır. Burada kritik detay ise mirası reddeden kişinin mirası kabul edecek alt soyunun olmamasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.